Минамото но Таметомо ( 1139 – 1170) е легендарен самурай

...
Минамото но Таметомо ( 1139 – 1170) е легендарен самурай
Коментари Харесай

Легендата за Минамото но Таметомо – самураят, който веднъж потопил кораб с една стрела

Минамото само че Таметомо ( 1139 – 1170) е именит самурай от японската история, който е известен с две неща – големите си размери (говори се, че бил „ огромен като мечка “) и с това, че един път съумял да потопи транспортен съд, употребявайки единствено една стрела, тъй като отказвал да заплаща налози.

Точно какъв брой е бил огромен Минамото не е ясно, само че в множеството исторически документи е разказано, че бил по-висок от всички други самураи (поне с една глава) и имал огромни ръце, толкоз мощни, че можел да „ повдигне жираф “. Той бил толкоз огромен, че трябвало да употребява особено конструиран за него лък, който бил направен от подсилена дървесина и стрелял с великански стрели. Минамото не можел да употребява елементарен лък, тъй като постоянно го чупел на две.

Според легендите били нужни 5 мъже, с цел да обтегнат лъка на Минамото и даже тогава, те не можели да стрелят или най-малко да го употребяват дейно. Пак съгласно легендите, едната ръка на Минамото била с 10 сантиметра по-дълга от другата, което обяснявало способността му да употребява лъка толкоз успешно.

Смята се, че в един миг Минамото се отегчил от това да живее с други хора и взема решение да избяга от тях, заселвайки се на дребен остров, ситуиран наоколо до о. Изу Ошима (според някои източници той бил пропъден там, а не е отишъл по лично желание). Тъй като той бил единственият гражданин на острова, Минамото се афишира за притежател на земята и декларира, че островът е негова частна благосъстоятелност. Японското държавно управление не се съгласява с неговите изказвания и изпраща на стрелеца известие, в което упорства той да стартира да заплаща налозите си. В отговор Минамото написа, че държавното управление би трябвало да пристигна до острова и единствено да ги вземе. Точно това се и случва.

Няколко дни по-късно Минамото се разсънва и вижда няколко приближаващи се кораба. Той подвига лъка и стреля към един от първите кораби, употребявайки цялата си мощ. Минамото желал по този метод да предизвести посланиците на държавното управление, само че вместо това стрелата се забива в корпуса на кораба и той потъва за няколко минути. Останалите кораби били принудени да спрат, тъй като не вярвали на очите си – Минамото потопил транспортен съд благодарение на една-единствена стрела.

След всичко забелязано, посланиците вземат решение да не рискуват животите си и че задачата им не оправдава сходна жертва. Те се обръщат обратно и се отдръпват от острова на самурая без да съберат налозите, за които са пристигнали.

Освен всичко упоменато до момента, Минамото е запомнен и като единствения човек в историята на Япония, който се е измъкнал от заплащането на налози.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР