Миналия месец Турция активно работеше за превръщането на отдавнашни свои

...
Миналия месец Турция активно работеше за превръщането на отдавнашни свои
Коментари Харесай

Турция „презарежда“ външната си политика


Миналия месец Турция интензивно работеше за превръщането на отдавнашни свои противници в нови другари. На 27 юни турски публични лица оповестиха нормализиране на връзките с Израел след шестгодишно захладняване, последвало случая с кораба „ Мави Мармара “, при който починаха хора. В същия ден турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази пред Русия страдание за сваления през ноември 2015 година съветски военен аероплан и това прокара пътя за възобновяване на връзките сред двете страни.

Важно място във външнополитическото „ презареждане “ на Турция заема ориста на Сирия. Ще успее ли Анкара да протегне маслинена клонка на своя максимален зложелател – сирийския президент Башар Асад?

Турция прекъсна дипломатическите си връзки със сирия през септември 2011 година, когато Асад отхвърли провеждането на промени, с цел да потуши засилващото се придвижване на митинг против неговото ръководство. От тогава Турция поддържа сирийската съпротива, която се е прицелила в свалянето на Асад, а също по този начин подслони на своя територия към 2,5 млн. сирийски бежанци. Днес дребна лява националистическа партия твърди, че заради засилващата се бежанска рецесия, жестоката военна акция на Русия в Сирия и завладяването от мощни кюрдски отряди на територии в северната част на страната, на Турция не й остава различен избор, с изключение на определяне на контакти с режима на Асад. Всъщност водачите на тази партия към този момент приказват за продан на послания сред турски и сирийски публични лица.

Партията „ Ватан “ ( “Родина ”) е националистическо придвижване с антизападна и антиамериканска устременост, отпред на което е добре известният в Турция политик Догу Перинчек. Заместник-председател на партията е някогашният началник на военното разузнаване на турската войска военачалник Исмаил Хакъ Пекин. Перинчек и Пекин описаха пред „ Фрин полиси “, че предходната година са имали срещи с представители на държавните управления на Русия, Китай, Иран и Сирия. Те предали получените по време на тези срещи послания на високопоставени ръководители на турското военно министерство и на министерството на външните работи.

Лидерът на социалистите Перинчек и генералът Пекин може да наподобяват една много странна двойка. Тяхното политическо съратничество стартира в пандиза, доколкото и двамата бяха задържани през 2011 година по отношение на дело против организацията „ Ергенекон “. Обвинението твърдеше, че някаква формация, принадлежаща към „ страна в страната “, замисля боен прелом за събаряне от власт на определеното държавно управление. И двамата твърдо се придържат към кемалистия политически светоглед, учреден на строгото придържане към доктрината ца за обособяване на църквата от страната и към турския шовинизъм, а също по този начин и към „ антиимпериалистическите “ възгледи, заради които се отнасят с безпокойствие към американското и западно въздействие в политиката на Турция. През 2016 година Върховният апелативен съд анулира присъдите по делото „ Ергенекон “, постановявайки, че терористична организация „ Ергенекон “ изобщо не е съществувала и че доказателствата по делото са били събрани нелегално.

Перинчек и Пекин за първи път се срещнали с Асад в Дамаск февруари 2015 година По думите на Перинчек по време на срещата страните се разбрали, че „ за Турция и Сирия е належащо взаимно да се борят против сепаратистките и фанатични терористични групировки “.
 Турският министър председател Бинали Йълдъръм. Турският министър председател Бинали Йълдъръм. / БГНЕС
Пекин и други членове на партията „ Ватан “ от средите на високопоставените в предишното турски военни, като да вземем за пример контраадмирал Сонер Полат и военачалник Беязит Каратас, по-късно са посещавали три пъти Дамаск. По думите на пекин по време на тези визити, състояли се през януари, април и май, тяхната делегация се срещнала с доста авторитетни ръководители на спецслужбите, с дипломати и политици от сирийското държавно управление. Сред тях били началникът на Управлението за обща сигурност на Сирия Мухамед Диб Зейтун, началникът на Бюрото за национална сигурност Али Мамлюк, министърът на външните работи Уалид Муалем, заместник-министърът на външните работи Файсал Мекдад и заместникът на генералния секретар на сирийската партия БААС Абдула ал-Ахмар. По думите на Пекин основна тематика на тези диалози била „ подготовка на почвата за обновяване на дипломатическите връзки и политическото съдействие сред Сирия и Турция “.

По думите на турския военачалник в оставка неговата среща с шефа на сигурността Мамлюк била на най-високо държавно равнище. „ Мамлюк постоянно искакаше позволение да отиде в прилежащата стая, с цел да може непосредствено да приказва по телефона с Асад “, сподели Пекин.

Пекин описа, че след всяка аудиенция той докладвал за резултатите на високопоставени ръководители от министерство на външните работи и министерство на защитата,и усещал постепенна смяна във възгледите на турските публични лица през последната година и половина. „ През януари 2015 година Турция не беше гжотова да трансформира своя курс “, сподели той. „ Само че по време на последната си аудиенция забелязах, че те (чиновниците от МВнР) заеха по-открита позиция по този въпрос “.

Високопоставен чиновник на турското външно министерство удостовери обстоятелството на срещи с Пекин, само че внезапно опроверга изказванието, че Турция води договаряния с режима на Асад. „ Да, чували сме Пекин. Ние изслушваме милиони хора, дори водачи на камиони, казващи, че имат значима информация от зоната на спора. Но на тези срещи не е имало никаква замяна на отзиви. “

Въпреки това Перинчек и Пекин са на мнение, че увеличението на въздействието на партията на сирийските кюрди „ Демократичен съюз “(PYD), която отдели за себе си просторен самостоятелен регион в северната част на Сирия на границата с Турция, може да принуди турското управление да изслуша нейните доводи. „ Демократичен съюз “ е тясно обвързван с Кюрдската работническа партия (ПКК), която към този момент няколко десетилетия води партизанска война срещу турската страна и е включена в листата на Съединени американски щати и Турция на терористични организации.

Двамата ръководители на партията „ Ватан “ декларират, че Турция и режимът на Асад са свързани от този общ зложелател. „ Башар Асад съобщи пред нас, че „ Демократичен съюз е предателска организация, сепаратистка формация. Той сподели, че няма да търпи такава сепаратистка формация в Сирия и не се съмнява в това,, че ПКК и „ Демократичен съюз “ са пешки на Съединени американски щати “, сподели Перинчек. „ Чувал съм това от него със личните си уши “.

По думите на Пекин и Перинчек „ Демократичен съюз “ получава значима помощ и поддръжка от съединените щати и единственият прийом за опълчване на това е укрепването на връзките с другите страни от района, в това число и с режима на асад. „ Турция се бори срещу ПКК вкъщи, единствено че това не е задоволително “, означават те. „ Турция би трябвало да издейства прекратяването на задграничната поддръжка на „ Демократичен съюз “ и да се бори с тях в името на разгрома на ПКК. А с цел да реализира преустановяване на задграничната поддръжка за ПКК, Турция е длъжна да си сътрудничи със Сирия, с Ирак, Иран и Русия “.

Някои служители от турското държавно управление споделят тази линия на аргументиране.

„ Асад абсолютно е палач. Той издевателства над личния си народ. само че той не поддържа кюрдска автономност. Ние не се обичаме едни други, само че в тази посока имаме аналогична политика “, обявиха на 17 юни пред организация ройтерс високопоставени ръководители от Партията на справедливостта и развиването.

В същото време други високопоставени турски представители отхвърлят изказванията, че позициите на турция във връзка с режима на Асад се трансформират. Един от тях сподели пред „ Форин полиси “, че концепцията за съдействие на Турция с режима на Асад срещу „ Демократичен съюз “ е „ смехотворна “. Той зададе риторичния въпрос: „ Асад не може даже да отбрани своята столица и покрайнините й – по какъв начин може той да ни помогне в битката против „ Демократичен съюз “? Че нали точно той го упълномощи да се бори срещу Турция и сирийската съпротива. “

Според изказванията на Перинчек и Пекин те се занимават с дипломация освен по сирийското направление – те изиграли избрана роля в посока помиряването сред Турция и Русия. „ Група близки до Ердоган предприемачи се обърнаха към нас за подпомагане за възстановяване на връзките с русия “, сподели Пекин, завръщайки се през декември от русия, скоро след случая със сваления съветски аероплан. Организацията на Пекин срещнала тези предприемачи с ултранационалистическия съветски мъдрец Александър Дугин, поддържащ тесни връзки с Кремъл. Той обяснил, че руснаците чякат някакъв жест, който биха могли да нарекат опрощение. Перинчек декларирал, че незабавно след тази среща беше задържан турският жител Арпарслан Челик, който, съгласно съветските изказвания, умъртви водач на сваления аероплан. „ Имаме значим принос в този развой (на сдобряване – бел.ред.) и двете страни, Русия и Турция, пожелаха ние да участваме в него “.

Източници от обкръжението на президента обявиха, че не имат информация за тази среща.

Отговаряйки на въпрос дали партията „ Ватан “ е медиатор сред Турция и Сирия, Перинчек сподели: „ Никой не ни дава инструкции “. Пекин и Перинчек се въздържат от потреблението на термина „ медиатор “ при описването на своята активност. Пекин вместо това споделя: „ Ние поставяме основте “. „ В Партията на справедливостта и развиването, и изключително към Реджеп Тайип Ердоган, има доста хора, които считат, че да си зложелател на Сирия и Русия е недопустимо “, съобщи Перинчек. „ Всъщност точно затова беше образувано ново държавно управление. “

Трябва да се каже, че смяната на турската външна политика към Русия и Израел подхожда на политическите промени в Анкара. След дълги различия с Ердоган, на 4 май подаде оставка министър председателят Ахмет Давутоглу. Смени го Бинали Йълдъръм, който подаде сигнали, че няма да продължи политиката на своя предходник. “Ще продължаваме да подобряваме връзките със съседите си ”, сподели на 11 юли Йълдъръм пред политическата академия на Партията на справедливостта и развиването. „ Нямаме никакви аргументи да водиме война с Ирак, Сирия или Египет “, само че ни е належащо развиване на съдействието с тях. “

Променя се и съотношението на силите сред другите играчи в турската сфера на сигурност. В. „ Уолстрийт джърнъл “ заяви, че турската войска възвръща своето въздействие в политиката, доколкото кюрдският проблем и опасността за районната сигурност се ускоряват. Дълги години въоръжените сили на Турция непосредствено управляваха демократично определените държавни управления и с цел да защитят тази си политическа привилегия направиха четири държавни преврата. При ръководството на Партията на справедливостта и развиването военните изгубиха своето въздействие. Само че неприятното разединение сред тази партия и придвижването „ Гюлен “, случило се в края на 2013 година, даде мощ на остарелия хайлайф на страната. Гюленистите имаха мощно въздействие в държавните институции на властта, само че ги смениха други хора, предани на републиката и народа и противопоставящи се на религиозните братства.

Високопоставен представител на ПСР означи „ няколко досадни случая “ сред управляващите и армията, случили се в предишното, единствено че акцентира, че в този момент връзките са изцяло естествени. „ През последните няколко години взаимоотношението сред армията и държавното управление се ускори “, сподели той.

Известно е, че турската войска се отнася с безпокойствие към политиката на държавното управление, ориентирана срещуе Асад. Един почитан държавен служител, взел участие във образуването на турската политика във връзка с Сирия, сподели, че Анкара желала да сътвори буферна зона в северна Сирия, единствено че турската войска още през 2011 година заела позиция против сходно решение. „ От самото начало турската войска се застъпва за опазване на дружбата, положителните връзки и съдействието със Сирия, Ирак, Иран и Русия “, сподели Перинчек.

Източници от президентската администрация и министерството на външните работи внезапно опровергаха слуховете за това, че Турция внася смяна в политиката си във връзка с Сирия, заявявайки, че отстраняването от власт на режима на Асад остава приоритет за Анкара. Журналистът деец от в. „ Хюриет “ Абдулкадир Селви твърди, че Турция прави преход от „ епохата на идеализъм “, въплъщение на която беше Давутоглуу, към ерата на реализма, за която работят последователи на държавното управление. В тази нова епоха, твърди Серви, турското държавно управление ще продължи да подлага на критика сирийския режим, само че ще отслаби напъните за свалянето на Асад и ще стартира да си сътрудничи с тези, които се опълчват на основаването на кюрдски кулоар в северна Сирия.

Както сподели Селви, „ Териториалната целокупност на Сирия през днешния ден е по-важна за турското държавно управление, в сравнение с ориста на режима на Асад “./БГНЕС

........................................

Джерен Кенар, „ Форин полиси “
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР