Миналата седмица САЩ нанесоха първия истински удар, налагайки мита върху

...
Миналата седмица САЩ нанесоха първия истински удар, налагайки мита върху
Коментари Харесай

САЩ готви мита върху китайски внос на стойност 200 млрд. долара

Миналата седмица Съединени американски щати нанесоха първия същински удар, налагайки мита върху импорт на китайски артикули на стойност 34 милиарда $ годишно. Тогава Тръмп предизвести, че в случай че Китай отговори, ще последват още

Още по тематиката
Дойде, видя, даде обещание: един ден на Китай в София

На срещата " 16+1 " стана ясно, че Пекин харесва Европа, има интерес към АЕЦ " Белене ", прави тютюнев подарък на Борисов, а в Пловдив може да се появи цех за електрически камиони
8 юли 2018
Търговска и други войни

За Европа, привикнала да разчита на поддръжката на Америка, Тръмп е потрес, в това число стопански. Единственият късмет на Европейски Съюз е да играе дружно
6 юли 2018
Европа се приготвя с паника за срещите с Тръмп

Най-голямото безпокойство на европейските водачи е, че Тръмп ще редуцира средствата и силите за защита на Стария контитент и това ще го приближи до съветския президент Владимир Путин
5 юли 2018 Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп наподобява решен да удържи на обещанието си да наложи още мита върху вноса от Китай. Вчера кабинетът на комерсиалния представител на Съединени американски щати разгласява лист с китайски артикули на стойност 200 милиарда $, върху които да бъде наложено 10% мито.

От текста на документа излиза наяве, че предлагането предстои на обществено разискване сред 20 и 23 август. Ако митата въобще влязат в действие, то това ще се случи най-рано през септември. Списъкът включва артикули от месо и зърнени култури през текстил до електроника и автомобилни елементи.

Още мита

Според източник на CNBC от американската администрация описът със артикули е направен по този начин, че да засегне основни браншове за китайската стопанска система, както и да се отрази отрицателно върху стратегическия проект на президента Си Дзинпин Made in China 2025, чиято цел е да трансформира страната в международен водач в няколко бранша.

" Повече от година администрацията на Тръмп търпеливо изкачваше Китай да приключи нечестните си практики, да отвори пазара си и да стане част от същинската пазарна конкуренция ", разяснява комерсиалният представител на Съединени американски щати Робърт Лайтхайзър. " Вместо да отвърне на нашите терзания, Китай реши да отговори с мита върху американски артикули ", прибавя той.

Коментарът на Лайтхайзър се отнася до отхвърли на Пекин да одобри разпоредбите на Вашингтон. Представители на комерсиалните министерства на двете страни организираха няколко кръга договаряния, само че без триумф. Миналата седмица Съединени американски щати нанесоха първия същински удар, налагайки мита върху импорт на китайски артикули на стойност 34 милиарда $ годишно. Тогава Тръмп предизвести, че в случай че Китай отговори, ще последват нови мита. Разбира се, описът на Пекин беше подготвен часове по-късно.

" В резултат на отговора на Китай и неуспехът да промени практиките си, президентът подреди на Търговското посланичество на Съединени американски щати да стартира развой по налагането на 10% мита върху китайски импорт на стойност 200 милиарда $ ", написа в формалното изказване на Лайтхайзър.

Европейски Съюз ще поддържа Съединени американски щати против Китай

Според източници на Bloomberg, поискали анонимност, на идната среща на Световната комерсиална организация Европейският съюз ще поддържа позицията на Съединени американски щати, че Китай би трябвало да промени комерсиалната си политика. Представители на китайското държавно управление пък ще поддържат тезата, че 17 години след присъединението на страната към СТО несъмнено е маркиран прогрес, написа изданието.

В отчет от януари на комерсиалното посланичество на Съединени американски щати в Китай се споделя, че Вашингтон е сбъркал в поддръжката си за кандидатурата на Пекин. Според текста на документа участието на страната в СТО не е довело до предстоящите резултати за " отворен и пазарно насочен търговски режим ".

Според отчет на китайците обаче страната съблюдава разпоредбите на организацията и поддържа " открита, транспарантна и недискриминираща комерсиална система ". В него написа още, че държавното управление е изпълнило уговорките си към СТО, позволявайки други компании да работят на китайския пазар.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР