Милена МИЛОШЕВАОчаквах, че поредното разпределяне на сериозни суми към общини

...
Милена МИЛОШЕВАОчаквах, че поредното разпределяне на сериозни суми към общини
Коментари Харесай

Моят град го няма на картата на ГЕРБ

Милена МИЛОШЕВА

Очаквах, че следващото разпределение на съществени суми към общини без авансово координиране, в миг, в който Народно събрание е в отпуск, без ясни критерии за тези прехвърляния и най-много, че е ориентирано основно към общини на ГЕРБ и Движение за права и свободи, ще допре струната на справедливостта. Не би! В някоя естествена страна - да, само че тук - не, убедих се.
За какво става въпрос? На 1 август Министерски съвет разпределя 111 млн. лева към общини с аргументация "За рехабилитация на уличната мрежа в община... " Това значи, че средствата се насочват по преценка на кмета. Той дефинира обитаемото място, улицата, сектора от нея за ремонт и така нататък По-същественото е, че за тези действия не се изискват планове, няма самостоятелен контрол върху плана и осъществяването. В множеството общини са избрани компаниите, които извършват тази активност през годината, и те непосредствено ще усвоят отпуснатите средства.
Фрапиращи са образците за няколко общини, които ще получат стотици хиляди левове за села с по 200 поданици, с цел да ремонтират пътища. Пътят ще излезе по 3000 лева на човек. Каква богата страна! Село Крепча (община Опака) с 1200 поданици ще получи 1,2 млн. лева асфалтиране на улици. Редица регионални градове обаче отсъстват от това разпореждане на Министерски съвет. Между другото, не можете да го намерите на държавния уебсайт. Защо ли?
Само за една година кметовете от ГЕРБ са получили близо 250 млн. лева с постановления на Министерски съвет, кметовете на Движение за права и свободи - 70 млн. лева, на други партии, инициативни комитети, самостоятелни и прочие - 33 млн. лева, на Българска социалистическа партия - 8 млн. лева Важно е да подчертаем, че средствата за общини, ръководени от кметове на Българска социалистическа партия, са категорично ориентирани към села, които не са с кмет от левицата.
Най-трагичното не е, че общини, ръководени от Българска социалистическа партия, няма да получат средства. Те са привикнали. Лошото и рисковото е, че финансовата децентрализация, т.е. независимостта на локалното самоуправление я няма. Няма и да я има скоро. Какъв управленец е един кмет, откакто би трябвало да се "помоли " на локалния политически феодал, с цел да отпусне държавното управление някакви средства?
Обществото обаче не реагира. Медиите не реагират, ние за обществото приказваме. Медиите се вълнуват от Бенчо Бенчев, забележете, даже не от Митьо Очите. Българска социалистическа партия повдигна тематиката за парите за общините, само че гладът за жълтини надви над действителните проблеми на хората. Докато ни ръководят жълтини, по този начин ще е.
Фактът, че милиони левове за следващ път през последната година се разпределят в контраст с правилата на локалното самоуправление, на ръба на закона, не вълнува гражданското общество, доколкото го има. Това, че няколко общини получават милиони с всички постановления (Доспат, Харманли и др.), до момента в който други, които са в тежко финансово състояние и задлъжняват в допълнение с облигационни заеми (като Перник) ги няма на картата, очевидно не съставлява проблем.
А хората си споделят: "Ако кметът не е от ръководещите страната, общината ни няма да види и лев. " Така към този момент не избираме мажоритарно персони. Избираме този, на който вероятно ще се отпускат средства.
Ето го страха на хората. И той е най-големият късмет за ГЕРБ. Но да кажа за този боязън. Това, че кметът е от ГЕРБ, не значи, че моят град (Перник) получава нещо. Напротив, няма го на картата.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР