От специално проучване стават ясни любимите думи на българите. В

...
От специално проучване стават ясни любимите думи на българите. В
Коментари Харесай

Ясни са любимите думи на българите

От особено изследване стават ясни обичаните думи на българите. В онлайн анкетата се включиха 1000 души от цялата страна. Интересен е фактът, че измежду тях има представители на съвсем всички възрастови групи: 28,3% са сред 18 и 28 години, 28,5% - от 29 до 39, 24,2% - от 39 до 50, и 18,9% са над 50-годишни.
От всички участници в проучването 91,6% считат, че всекидневната им тирада съдържа повече от 50 на 100 български думи. Като обичани се открояват "обич ", "родина " и "благодаря " (посочени от 389 човека). Сред останалите, които хората припознават като благи и родни думи, са "либе ", "обич " и "омая ".
Най-използваните чуждици пък са "ок ", "мерси ", "супер " и "уикенд ". При възрастовата група от 18 до 28 години напълно естествено като по-често използвани думи се явяват всички, свързани с технологиите: "ъпгрейд ", "иновация ", "имейл ", "копи/пейст ", "скрийншот ", "лайк " и други
Сред обичаните национални будители преди всичко се откроява Васил Левски, оставил най-дълбока диря както в самосъзнанието, по този начин и в езика ни. До него се подреждат имената на Пейо Яворов, Иван Вазов, Христо Ботев, Добри Чинтулов, братята Евлоги и Христо Георгиеви, Любен Каравелов, Петър Берон и мн.др.
Любимият фрагмент от българско произведение, който се подрежда преди всичко с 38% цитирания, е първият куплет от "Две хубави очи " на Яворов. За непреходни родни създатели са посочени Никола Вапцаров, Елин Пелин, Захари Стоянов, Петя Дубарова, Димитър Талев, а също по този начин и създатели от ново време - Георги Господинов, Георги Божинов и Ивайло Петров.
Десетима от попълнилите анкетата ще получат ваучери на стойност 20 лева всеки, предоставени от книжарници "Хеликон ".
Проучването е направено от плана "Как беше... на български? ". Инициативата съществува повече от година, родена от желанието на екипа на организация за маркетингови връзки Knowbox да почитаме езика си и в това време да не преставаме да бъдем съвременни.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР