Този понеделник БСП организира широко обществено обсъждане на алтернативния си

...
Този понеделник БСП организира широко обществено обсъждане на алтернативния си
Коментари Харесай

БСП представя в понеделник алтернативния си бюджет

Този понеделник Българска социалистическа партия провежда необятно публично разискване на различния си бюджет за 2019 година На срещата ще бъдат поканени неправителствени организации, специалисти, учени, лекари, учители. Правим го, тъй като опция има и ние ще я покажем посредством политики, разгласи Корнелия Нинова, като посочи, че социалистите са подготвени да приказват с съответни цифри и цели.
Това не е правене на политика, а кърпене на дупки, оцени бюджетната рамка на ръководещите Нинова. Тя съобщи, че държавното управление показва своя бюджет като най-силния за годините на прехода, с доста мощна обществена устременост. Според нея обаче той наподобява като че ли някой "с едната ръка е взел от хората, с другата - дал ". За да изясни изказванието си, тя уточни редица нараствания, удрящи българите. Нинова напомни за растежа на данъчноосигурителната тежест за всеки, от която се чака следващата година в бюджета да влязат сред 1,5 и 2 милиарда лева повече. По думите й през налози, осигуровки и акцизи се взимат средства от хората, с цел да се показват същите средства като сериозна обществена политика.
Лидерът на Българска социалистическа партия изреди образци за скока на цената на водата в разнообразни региони на страната, нарасналите ВиК, пощенски и хотелски услуги. Не подмина и скока на горивата, парното и електричеството, както и растежа на питателните артикули. "Ще се усили оптималният застрахователен предел, което ще увеличи осигуровките, данъкът на старите коли също ще се усили сред 10 и 40%. Ще отпадне облекчението за второ жилище, а осигуровките на земеделските производители ще се усилят ", продължи да изброява Нинова.
Според социалистите ниската безработица, с която се хвали министър председателят, не се дължи на разкриването на нови работни места, а на напускането на младежите и страшната демографска злополука. Нинова напомни, че Борисов се хвали с невисок държавен дълг и попита къде са отишли тези пари, в какво са вложени.
От Българска социалистическа партия са безапелационни, че с предлагания от кабинета бюджет най-ощетени са най-уязвимите групи в обществото - младите, децата и пенсионерите. "12 обществени заплащания, засягащи младежи и майки с деца, не се усилват през 2019 година Част от тях са компенсацията за развъждане на дете от 1 до 2 години, месечните помощи за деца, еднократната помощ при бременност, еднократната помощ при раждане, месечната помощ за развъждане на близнаци, помощите за дете до 1 година на неосигурена майка - всички те остават замразени ", възмути се Нинова. "Заплатите на хората в бюджетния бранш се усилват с 10% от 1 януари 2019 година, а приходите на пенсионерите, които са най-засегнати от цените на артикули и услуги, единствено с 5%, и то от средата на годината. Отново няма нито дума за преизчисляване на всички остарели пенсии ", продължи тя с рецензиите. В този бюджет няма нито една политика, обвързвана с промени в системите, която да е ефикасна, гласи оценката на социалистите.
На трансформиралата се в традиция незабавна контрапресконференция ГЕРБ още веднъж нападнаха Българска социалистическа партия. Депутатът Александър Иванов съобщи, че съветниците на Нинова били слаби, само че не очаквал доста от "хората, които три пъти банкрутираха българската страна ". Той се впусна да хвали държавното управление за битката с контрабандата и по-големия Брутният вътрешен продукт.


Бизнесът желае да отпадне втората година майчинство


Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) се разгласи срещу запазването на втората година от платения отпуск по майчинство, през която компенсацията за развъждане на дете е 380 лева на месец. Това излиза наяве от нейно мнение по плана за държавен бюджет за 2019 година Аргументите на АИКБ са, че, от една страна, компенсацията е ниско, а от друга - платеният отпуск задържа работната мощ на майките отвън пазара на труда, където има недостиг на работна ръка. "Връщането им на работа след 2 години води до загуба на трудовите им привички и прави сложна акомодацията им на работното място ", оплаква се още бизнес организацията.
АИКБ също по този начин е срещу повдигането на минималната работна заплата от 510 на 560 лева, срещу повишението на минималните осигурителни прагове, срещу добавката за "клас " в заплатите на работещите. Организацията не поддържа повишението на заплатите в бюджетната сфера с 10%, изключително тези на полицията.
Организацията напомня и позицията си против увеличението на оптималния застрахователен приход от 2600 на 3000 лева от 1 януари 2019 година

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР