Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, в интервю за

...
Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, в интервю за
Коментари Харесай

Милен Керемедчиев: Ердоган ще бъде в основата на бъдещи преговори между Русия и Украйна

Милен Керемедчиев, някогашен зам.-министър на външните работи, в изявление за предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "

Преди вас ми гостува първият български еврокомисар госпожа Меглена Кунева, с която коментирахме нуждата въобще от нов еврокомисар и каква е неговата роля като цяло. Сега ви запитвам вас: Какво е вашето мнение за тежестта, ролята и отговорността на бъдещия ни еврокомисар? 

На всяка цена България би трябвало да излъчи еврокомисар, макар че остава единствено година и половина. Това от една страна е имиджово. България така и така в последните две години се луташе в своята външна политика, изпращаше разнообразни сигнали към европейските институции, към другите страни-членки на НАТО. Така че сега, в който към този момент имаме едно от малко малко образувано устойчиво държавно управление, с много огромна парламентарна поддръжка за момента, която има много ясно начертани точки от програмата, които са напълно насочени към продължение на нашата интеграция в Европейския съюз от позиция на влизане в " Шенген “, в еврозоната, е извънредно значимо България да има представител, тъй като по този метод демонстрираме, че ние сме съпричастни с европейските политики. Това е едно. И въпреки това, госпожа Габриел в своята функционалност на еврокомисар, която отговаряше и за нововъведенията, в действителност не би трябвало да подценяваме по някакъв метод нейния сектор, тъй като в програмата " Иновации “ има заложени 90 милиарда евро за разнообразни планове, стратегии, които могат да бъдат употребявани за развиване на технологията. Така че не приказваме единствено за България, приказваме за целия Европейски съюз. Българският еврокомисар би могъл да подкрепя развиването на нововъведенията във всички страни членки.

Отново споделям, значима позиция. Затова считам, че наложително би трябвало да излъчим еврокомисар колкото може по-бързо, тъй като в Еврокомисията няма празнина, няма вакуум. В момента, в който ние се забавим прекомерно доста – още веднъж споделям, този сектор е значим – ще бъдат разпределени функционалностите по другите еврокомисари. Т.е. доста е евентуално, в случай че ние забавим малко по-дълго време ресора, който госпожа Габриел имаше, да не е същият, т.е. да бъде ограничен и съществени дирекции, съществени функционалности да бъдат предадени на някои от другите еврокомисари. 

Но може би не е значим толкоз ресорът, едвам имаме български еврокомисар. 

И двете неща са значими. Да. Трябва да имаме, тъй като България въпреки всичко държи да има твърда и постоянна позиция в Европейския съюз, с цел да бъде добре показана в Европейската комисия. Освен това три от ръководещите партии са членове на Европейската национална партия – и ГЕРБ-СДС, и " Демократична България “. Вижда се, че тя сега към момента е водеща партия в Европейския съюз и в Европейския парламент. Така че би трябвало да покажем, че ние, както споделяше преди господин Борисов, нашата аварийна пейка с добре готови експерти е задоволително дълга, с цел да излъчим колкото може по-бързо добър представител. 

Казахте, в Европейската комисия няма вакуум. 

Да. 

Но допускате ли, че ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната “ – " Демократична България “ могат да влязат в едни такива следващи словесни престрелки поради еврокомисаря и надлежно поради избора, който ще бъде изработен на индивида, който ще бъде излъчен за еврокомисар? 

Възможно е, само че тук би трябвало да следваме логиката, че излъченият наш представител за Европейската комисия първо би трябвало да бъде излъчен от партия, член на Европейската национална партия – още веднъж аз изброих кои са тези партии. " Продължаваме промяната “ не влиза в това семейство. 

Няма по този начин да се каже такова политическо семейство, да. 

Няма такова политическо семейство, тъй че не би могла сега да отговори на този доста значим аршин. Също би трябвало да отбележим, че освен принадлежността към някоя избрана партия е доста значимо изискване. Трябва този човек да бъде извънредно добре квалифициран, да познава доста добре европейските институции, защото вие си спомняте, че има въпреки всичко едно срамно леке върху България преди към 20 години, когато един кандидат-министър на външните работи – госпожа Румяна Желева, в случай че си спомняте… 

Да, която беше след Меглена Кунева, да. 

Да. Тя в действителност не беше утвърдена от Европейския парламент да стане еврокомисар – нещо, което въпреки всичко постави една черна точка върху реномето на България да излъчва кадърни хора. Така че доста е значимо и партийната принадлежност, с цел да може да бъде част от тази партия, която реформира сега и води европейските политики. От друга страна, би трябвало да е извънредно добре квалифициран и човек от вътрешната страна, който въпреки всичко за това доста малко време – година и половина, да не би трябвало занапред да се ориентира в европейските практики. Трябва да е човек, който има доста сериозен на европейски опит, приказвам най-много в Брюксел. 

Има ли такива претенденти съгласно вас? Попитах ви какъв съгласно вас би трябвало да бъде профилът на бъдещия ни еврокомисар. Вие ми казахте, само че може ли да посочите възможни претенденти, които персонално на вас ви се костват подобаващи? 

Де да можех аз да предпочитам бъдещия еврокомисар! Шегата настрани. Смятам, че има първо от евродепутатите, които сега са в Европейския парламент, доста добре готови хора. Да не приказваме, че има и някогашни евродепутати, които не престават да имат доста дейна позиция и да бъдат в тясна връзка с европейските институции. Не желая да се спирам на съответни имена, тъй като не би било правилно, само че считам, че по-скоро би трябвало да е човек, който е бил или в сегашен евродепутат, защото те са към този момент доста във вътрешността в проблематиката Техният мандат към този момент е много напреднал, минали са през всички трудности, които минаха в последните години – с КОВИД рецесията, единната европейска политика за медикаментите, за имунизациите и т.н.; войната в Украйна към този момент над година – още веднъж единна европейска политика за взаимност, помощ, не приказваме единствено за военна, приказваме и за филантропична. Така че човек, който е минал през тези проблематики, които изброих, в европейски проект, доста бързо ще влезе в своята роля и в своята позиция и ще може да приказва професионално със своите сътрудници. Отново споделям, не би трябвало да вършим опити сега. Няма задоволително време, единствено година и половина, и би трябвало индивидът да бъде извънредно добре квалифициран и незабавно да може да седне комфортно на стола си.

Как обаче съгласно вас рефлектират в интернационален проект всички тези процеси, които се случват у нас? Вие сте човек с доста опит, поддържате контакти с доста чужденци. Какво мислите? 



Много неприятно. 

Имаме политическа рецесия, нетипичните обединения за ръководство, войната в прокуратурата, въпреки това. 

Изключително неприятно въздействат и в действителност това нещо в последна сметка, всяка политика рано или късно се отразява в стопанската система. Вижда се, че България стоеше до напълно скоро несигурно в външнополитически проект. Знаете, че президентът и служебното държавно управление имаха един вид на държание по отношение на войната в Украйна и българският ангажимент като страна, част от НАТО и Европейския съюз. Новото държавно управление въпреки всичко има 2/3 от партиите в Народното събрание, поддържат тази политика, която сега води новото държавно управление, която е напълно друга от до момента водената. Само да отбележа, че единствено България и Ирландия бяха двете страни, които отхвърлиха до момента да вземат участие в тази единна политика или стратегия за набиране на муниции и надлежно даването им за Украйна.

Т.е. ние до момента бяхме по-скоро в периферията, по-скоро изпращахме непостоянни сигнали. Проблемите по границата с миграцията, надлежно сложните договаряния с " Шенген “ въз основа навръх това, битката с корупцията, която апропо се разгръща и за договарянията за " Шенген “, и за договарянията ни за еврозоната, тъй като върховенството на закона и това, което случва в прокуратурата, са извънредно значимо за нашите европейски сътрудници. Само да отбележа, че така наречен опит за атентат против предходния, някогашния основен прокурор имаше доста мощно отражение в Европа, тъй като в страна член на Европейския съюз от 2007 година не е имало опит за атентат с взривно устройство. 

Спомняте си, последно против една журналистка от Малта беше осъществен подобен атентат, за жалост, сполучлив. Но оттогава подобен вид закононарушения не са присъщи за страна член на Европейския съюз. Т.е. всички тези сигнали, които ние досега излъчвахме, по-скоро бяха в отрицателната част. Ние би трябвало внезапно да се откъснем от това и непременно да стартираме да излъчваме постоянни и положителни сигнали. Отново споделям, тази стратегия, която е заложена от държавното управление – влизането в " Шенген “, еврозоната, Планът за възобновяване, военната помощ, въобще помощта за Украйна, сега имат доста огромна поддръжка в Народното събрание. Според мен върху това би трябвало да залегнат и общоевропейски външни политики, които България би трябвало да следва. 

Казахте, различност в политиката следим, във воденето на политика в България. 

Да. 

Прави се обаче от едни опитни политици или от неопитни? Събрали са към този момент куража за различност или не? 

Понякога и опитни политици могат да водят неправилна политика, или по-скоро те да считат, че е вярна, а тя да не е такава. Аз считам, че това Народно заседание и това държавно управление ще влезе в внезапен конфликт с президента може би в първите дни от своето встъпване в служба, и то най-много в това по какъв начин България ще се сложи като страна, подпомагаща помощта за Украйна. Видя се, и новият боен министър господин Тагарев, а и Народното събрание е готово да гласоподава неведнъж опцията България да продължава да има постоянни позиции в това, т.е. по никакъв метод да не останем сива зона, която би могла да провокира неразбиране в нашите сътрудници. Така че тези вътрешни конфликти сред другите управляващи по принцип са естествени. Аз не считам, че с това се случва нещо кой знае какво, само че е доста значимо да се види, че най-сетне има държавно управление, има законодателна власт, което беше доста значимо, което липсваше за несъмнено време, които са твърдо решени да водят външната политика на страната. 

А по какъв начин съгласно вас ще се развие тази война сред Русия и Украйна? Появяват ли се нови водачи на хоризонта, с взор към Тайван, да вземем за пример? 

За страдание, президентът Зеленски има един финален опит с това прословуто контранастъпление, което се планираше толкоз дълго време и очевидно към този момент е в ход, да потвърди най-много на Съединени американски щати и на западноевропейските сътрудници, че големите средства, които бяха отпуснати най-много за превъоръжаване на Украинската войска, снабдяването й с съвременно западно оръжие, ще доведат до действителен пробив във военните дейности. Да си призная почтено, надъхан съм скептично, тъй като въпреки това се вижда, че Руската войска за последна една година построи доста тежки системи, най-много три вала за защита на към този момент завладените територии, което значи, че двете армии ще не престават да имат голям брой жертви, без някакъв голям или огромен прогрес в една или в друга посока, т.е. пробив в една или друга посока. Това пък, може би за наслада, ще докара до постигане на някакво равновесие сред тях и към този момент мисъл за договаряния сред тях. Според мен Турция ще има водеща роля в преговорния развой. Много беше значимо президентът Ердоган да завоюва този президентски мандат, може би негов финален, защото Турция и Ердоган ще бъдат в основата на бъдещи договаряния сред Русия и Украйна, може би във втората половина на годината.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР