Очакваната средна продължителност на предстоящия живот на пловдивчани е 74

...
Очакваната средна продължителност на предстоящия живот на пловдивчани е 74
Коментари Харесай

Пловдивчани ще живеят дълго, жените имат 7 години повече

Очакваната междинна дълготрайност на идния живот на пловдивчани е 74 години и 4 месеца. Жените в тази област се чака да живеят с към 7 години повече – до 78.1 година, до момента в който мъжете до 70.9г..
Прочетете още
Това е една от най-високите стойности за страната, като се чака само популацията на София и Кърджали да преживее една година повече. Това демонстрират планирани калкулации на Националния статистически институт, който мери междинната дълготрайност на идния живот на новородените при догадка за непроменяемост в интензивността на следената през интервала 2021-2023г. повъзрастова смъртност.

Очакваната дълготрайност на живота е най-ниска в Северозапада – в частност Видин (70.3) и Враца (70.9). В множеството области в към 72 за множеството области в страната, като още веднъж дамите живеят по-дълго от мъжете. Най-голяма е разликата сред двата пола се регистрира във Врачанско (8.5 години), а най-малка - в Шуменско (6.3 години).

Отчита се растеж в продължителността на живота на българите . Общо за популацията на страната, изчислена през тези две години, е 73.5 години, като по отношение на предходния интервал (2020 - 2022 г.) се усилва с 1.6 години.

Различната смъртност при мъжете и дамите, както и измежду популацията в градовете и селата, дефинира и другата междинна дълготрайност на живота.

Както е област Пловдив, междинната дълготрайност на живота при мъжете с към 7,4 години по-малко – надлежно 69.9 години, против - 77.3 години.

За 10 години се следи понижение на междинната дълготрайност при мъжете с 1.1 години, а при дамите с 0.7 години.

Населението в градовете ще живее по-дълго, регистрират от Национален статистически институт. Средната дълготрайност на там е с 3.1 години по-висока (74.4 години) в сравнение с хората в селата (71.3 години). И тук обаче се регистрира спад по отношение на 2013 година, като за живеещите в градовете дълготрайността на живота понижава с 0.9 години, а за в селата - с 1.3 години.

Очакваната дълготрайност на живота за навършилите 65 години е 15.2 години, като за мъжете и дамите тя е надлежно 13.0 и 17.1 години. В съпоставяне с 2013 година през 2023 година предстоящата дълготрайност на живота на лицата, навършили 65 години, понижава с 0.6 години.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР