57-годишен мъж e първият пациент в България, спасен при кардиохирургична

...
57-годишен мъж e първият пациент в България, спасен при кардиохирургична
Коментари Харесай

Във Варна спасиха пациент с уникална за България операция

57-годишен мъж e първият пациент в България, избавен при кардиохирургична намеса за замяна на аортна и митрална клапа с хомографт, което е водещ способ за лекуване на тежки сложни ендокардити по света. Интервенцията извърши доктор Цанко Гълъбов и екип от Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ " Св. Марина “ – Варна. Пациентът е изписан и се възвръща бързо.

Инфекциозният ендокардит е възпалително заболяване на сърцето, дължащо се на микроби, навлезли в кръвния поток. Най-често визира сърдечните клапи, като води до тяхното разрушение. Предразположени към него са пациентите с вродено сърдечно заболяване и при тях даже нормални зъбни манипулаци могат да провокират инфекцията. Инфекциозният ендокардит е незабавно и животозастрашаващо положение, което остава огромно предизвикателство за кардиохирургията по света, изключително в случаите, в които  са наранени повече от 1 сърдечни клапи.

" При пациента на Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ " Св. Марина “ – Варна инфекцията е засегнала значимо аортна и митрална клапи, както и частта от фиброзния скелет на сърцето, ситуирана сред тях “, изясни доктор Цанко Гълъбов.

Успехът на хирургичното лекуване при пациенти с заразен ендокардит се дефинира главно от степента на унищожаване на засегнатите възпалени тъкани. Хомографтът съставлява биологично обработена и замразена тъкан от трупен донор. Използването му при пациенти с заразен ендокардит дава опция за оптимално нападателно изчистване на инфекцията, което дефинира и неговото главно преимуществото пред останалите оперативни способи, прилагащи синтетичен материал. Хомографтът разрешава цялостно възобновяване структурата на сърцето, при него рискът от реинфекция е невисок и не се постанова пожизнен банкет на антикоагуланти.

Използването на хомографт дава опция за сполучливо лекуване на инфекциозния ендокардит. Това е желания способ в последните години от водещите кардиохирургични клиники по света. Лечението с хомографт се предлага за пациенти сред 30 и 59 година, като " ние даваме гаранция за високо качество на живот на пациента в продължение на 20 – 25 години “, добави още доктор Гълъбов от клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ " Св. Марина “ – Варна.

Клиниката по Кардиохирургия в УМБАЛ " Св. Марина “ – Варна, която е разкрита преди повече от 20 години, е една от водещите клиники освен в България, само че и в Европа. Тя е специализирана  в лекуване на незабавни и планови случаи, като се покрива целият размер от хирургични интервенции при пациенти с тежки вродени или добити сърдечни болести. Често водещи европейски кардиохирурзи вършат взаимни интервенции с българските си сътрудници от варненската университетска болница " Св. Марина “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР