Абонаментните карти за пътуване с обществения транспорт от Варна до

...
Абонаментните карти за пътуване с обществения транспорт от Варна до
Коментари Харесай

Важна информация за картите за автобус във Варна

Абонаментните карти за пътешестване с публичния превоз от Варна до прилежащите села в общината да поевтинеят. Това гласоподава на днешното си съвещание комисията по финанси и бюджет към Общинския съвет във Варна след дълги диспути.

Съветниците взеха решение цената на картите, които до момента се различаваха според от отдалечеността на обитаемото място, да бъде уеднаквена. Пътуващите до петте села в общината – Тополи, Константиново, Казашко, Звездица и Каменар, както и до курортен комплекс Златни пясъци, Аладжа манастир и местността Корабостроител /Крушките/ ще заплащат по 40 лв. месечно. Картата за 90 дни ще коства 110 лв., за 180 дни – 215 лв., а за 1 година – 420 лв..

Цените на картите все още са в друг размер. Най-евтин е документът по линията Варна – с. Тополи – 48 лв.. Месечната карта за к.к. Златни пясъци коства 120 лв., като за предходната година няма нито един публикуван документ. Пътуването с абонаментна карта излиза много по-скъпо от това с предплатена, бе изтъкнато на съвещанието.

Членовете на комисията утвърдиха също предлагането на Политическа партия ГЕРБ  за безвъзмезден градски превоз за възпитаници, студенти, пенсионери и хора с увеждания. То към този момент получи поддръжката на транспортната и на правната комисия, само че с цел да влезе в действие, е належащо решение на Общинския съвет. Ако и локалният парламент даде зелена светлина на предлагането, от 1 януари 2025 година тези групи от хора ще пътуват гратис в рейсовете и тролейбусите на Варна.

Съветниците утвърдиха също разпоредбите за изискванията и реда за кандидатстване, финансиране и отчитане на обществените предприятия, които ще бъдат подкрепени със средства от общинския фонд в помощ на записаните обществени предприятия. Фондът беше основан при започване на тази година и разполага с бюджет от 150 хиляди лв., за които ще се кандидатства на планов принцип.

Членовете на комисията дадоха единодушието си Община Варна да поддържа финансово провеждането на Международна академия, образование и подготовка на рефери и съдии по кикбокс от целия свят. За събитието, което ще се състои във Варна от 24 до 28 юни 2024 година, ще бъдат отпуснати 40 000 лв. от локалната хазна, само че окончателното решение ще вземе Общинският съвет.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР