Михаил Горбачов, последният съветски лидер, изигра положителна роля за прекратяването

...
Михаил Горбачов, последният съветски лидер, изигра положителна роля за прекратяването
Коментари Харесай

Валенса: Горбачов изигра положителна роля, но по принуда

Михаил Горбачов, последният руски водач, изигра позитивна роля за прекратяването на Студената война, само че го направи " по насила ", защото комунизмът към този момент се разпадаше, някогашният полски президент и профсъюзен водач на " Солидарност " Лех Валенса сподели в четвъртък, съобщи Ройтерс.

Горбачов умря на 91 години в московска болница във вторник. Той беше почетен на Запад като извисяващ се общественик, оказал помощ за свалянето на Желязната завеса, само че гибелта му получи студен отговор в Русия.

За шест бурни години сред 1985 и 1991 година той изкова оръжейни контракти със Съединените щати и партньорства със западните сили, с цел да отстрани Желязната завеса, която разделя Европа след Втората международна война и да докара до обединяването на Германия.

Валенса, притежател на Нобелова премия за мир „ за ненасилствена битка за свободни синдикати и права на индивида “ през 80-те години на предишния век и първият свободно определен президент на Полша след Втората международна война, сподели, че Горбачов е оказал позитивно влияние, само че има подозрения по отношение на претекстовете му.

„ Разбира се, би трябвало да го оценяваме позитивно, той изигра позитивна роля, само че беше под насила “, сподели Валенса пред Ройтерс. „ Не че той не искаше да го направи, само че беше заставен от обстановката “, сподели той.

„ Комунизмът се разпадаше, имаше от ден на ден и повече проблеми с това и той търсеше метод да избави комунизма. И почтено казано, не съм сигурен дали не ни измами най-после, тъй като знаеше, че Съюз на съветските социалистически републики не можеше да бъде избавен. “
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР