МИГ-31 МОЖЕ ДА ПРЕДОТВРАТЯВА ПРЕВРЪЩАНЕТО НА ЧЕРНО И АЗОВСКО МОРЕ

...
МИГ-31 МОЖЕ ДА ПРЕДОТВРАТЯВА ПРЕВРЪЩАНЕТО НА ЧЕРНО И АЗОВСКО МОРЕ
Коментари Харесай

Гром-2 вече удари над Кримския мост, а Генщабът още не се е прекръстил

МИГ-31 МОЖЕ ДА ПРЕДОТВРАТЯВА ПРЕВРЪЩАНЕТО НА ЧЕРНО И АЗОВСКО МОРЕ В „ ПРОХОДИМИ ДВОРОВЕ ” ЗА УКРАИНСКИТЕ РАКЕТИ. НО ТЯХ ГИ НЯМА В КРИМ.

Все отново осведомителната работа в нашето Министерство на защитата е изумително проведена! Изглежда, кой, в случай че не военното ведомство, би трябвало да бъде първият, който рапортува за най-важните събития в зоната на специфичната интервенция и нейните покрайнини? Но не. Твърде постоянно невоенни хора първи ни описват новините от там, което води до неясноти и клюки.

Това се случи още веднъж в неделя, 9 юли. Около обяд в Телеграм канала на ръководителя на Крим Сергей Аксьонов се появи следното известие: „ В региона на Керч е свалена крилата ракета от силите на Противовъздушна отбрана. Няма потърпевши и ранени. "

От Симферопол незабавно оповестиха, че Кримският мост, който съвсем несъмнено е бил обект на удара, е блокиран от придвижване и в двете направления. След час-два обаче беше отворен. Но тези, които наблюдават деликатно тези събития, просто оставиха доста въпроси.

Как, къде и какво тъкмо е дохвърчало? Ако от страната на Одеса, която до момента е окупирана от врага, както към този момент се случи, тогава вражеска ракета е навлязла във въздушното пространство на Таврида някъде в региона на Евпатория. И тогава, безнаказано, тя е проникнало през съвсем цялото небе над Крим от северозападна посока и съвсем до Кубан.

Непосредствено над главите на подразделенията на 31-ва дивизия на Противовъздушна отбрана, покривайки небето над полуострова. А над стоянките на самолетите стоят изтребители от 27-ма смесена авиационна дивизия на съветските Върховен касационен съд, която извършва същите задания.

Ракетата обаче може да е била ориентирана към Керч от Азовско море. Да предположим, от региона на Запорожие.

Но по-късно, по пътя към Кримския мост, тя неизбежно трябваше да преодолее освен изключително плътна система за противовъздушна защита над линията на прикосновение някъде в посока Мелитопол, само че и да се втурне над съвсем цялата Запорожка област до самия бряг. И по-късно да измине забележителна част от маршрута над азовските талази.

Ако погледнете картата, в природата няма други благоприятни условия. Но в случай че една-единствена крилата ракета (според Аксьонов) е съумяла съвсем да доближи задачата, оставяйки стотици километри зад себе си, тогава кой и за какво я е пуснал толкоз надалеч в нашия гръб?

Беше невероятно да научим нещо от известието на губернатора. Което е разбираемо: най-пълната информация се събира в щаба на военните. Но, както към този момент споменахме, Министерството на защитата не бърза да го показа с нас. Остава да разберете сами.

Първо, дано се опитаме да отгатнем: по какъв начин този път врагът се опита да удари Кримския мост? Ако ракетата в действителност беше крилата, тогава съгласно мен единственият вид е високоточната френско-британска Storm Shadow (в превод „ Сянка на бурята “).

Първата партида такива оръжия беше трансферирана в Киев през май 2023 година И още на 22 юни, навръх 82-ата годишнина от подлото нахлуване на фашистка Германия над Съветския съюз, първите четири „ Сенки на бурята “ удариха Чонгарския мост на входа на Крим откъм континента.

В бетонното платно на моста се появиха впечатляващи проходни дупки. Движението по автомагистралата беше спряно за дълго време поради ремонт.

Може ли този боен триумф на въоръжените сили на Украйна да въодушеви украинските генерали за сходна интервенция към този момент на Кримския мост, който е на над 200 километра от тези дупки?

Със сигурност можеше. Тъй като през днешния ден няма по-примамлива цел за Киев от моста над Керченския проток, през който главно се доставя нашата бойна формация в Украйна. Но в случай че се замислите, малко евентуално е в неделя врагът още веднъж да е употребявал същата Storm Shadow.

Факт е, че тези ракети принадлежат към клас въздух-земя. Тоест те се изстрелват извънредно от самолети. По отношение на Украйна има два разновидността за носители: фронтовият бомбардировач Су-24М или многофункционалният изтребител МиГ-29.

Първият е за предпочитане за поразяване, защото е в положение да вдигне във въздуха две съвсем един и половина тона ракети едновременно. Много по-лек от Миг-29 и е мъчно да се овладее подобен.

Но и за двете, с цел да изстреляте Storm Shadow към Керч даже на оптимален обхват (до 250 километра), при съществуващата настройка на фронтовата линия в началната точка, би трябвало да сте безусловно над съветските окопи. И през днешния ден, както демонстрира практиката, това е прекомерно тежко за украинските литакиви...

С други думи: в случай че ударите моста Чонгар със Storm Shadows, тогава е допустимо въоръжените сили на Украйна да създадат това от доста разстояние от фронтовата линия.

Но с Керч тази алтернатива няма да работи. Насочвате се прекомерно надалеч. По този метод догатките по отношение на Storm Shadow ще би трябвало да бъдат отхвърлени като несъстоятелни. Тогава какво стана?

Ето какво мисля: съвсем несъмнено в неделя край Керч е била свалена не крилата ракета, а балистична ракета от украинския оперативно-тактически комплекс Гром-2. Аналог на нашия Искандер.

Максималният обсег на полета му, както се споделя, е към 500 километра, съвсем два пъти повече от този на " британците ".

Това е още по-вероятно, защото украинците нанесоха предходния сходен удар с Гром-2 относително скоро (8 април 2023 г.) по Феодосия, прилежаща на Керч.

Тогава да ви припомня, че тази балистична ракета беше свалена при метода към града от съветския зенитно-ракетен комплекс С-400 " Триумф ". И останките, макар че паднаха върху жилищни здания, само че единствено в крайградския квартал Кировски. И също така не нарани никого.

Истинската цел на удара, доколкото може да се каже, беше галактическата станция за следене на Феодосия, четири големи бели сферични антени, всяка с размерите на девететажна постройка, се издигат в планините на курортния град.

По това време стрелбата, съгласно някои сведения, е била осъществена от украинския боен полигон Алибей покрай Одеса. Ракетата мина походния сектор над Черно море на височина към 15 километра. И едвам тогава, откакто преодолява общо съвсем 460 километра и стартира да се гмурка, тя е свалена.

Така над Феодосия нашият С-400, уви, както и този път над Керч, изпревари оръжията на съперника единствено в последния сектор от траекторията си. Това не може да не смущава най-малко по две аргументи.

Първо: и двата пъти става дума за единични удари с балистични ракети по най-важните за Русия обекти в Крим. Но какво ще се случи, в случай че украинците, с съвсем неограничената техническа и финансова помощ на своите съдружници, съумеят някой ден да натрупат ударни средства за масирана групова офанзива в същите региони? Ще се оправи ли съветската система за Противовъздушна отбрана?

Защото в случай че, както ни твърдят в Москва, даже муха не може да мине през нашето Противовъздушна отбрана без позволение, тогава по какъв начин за повторно украинските ракети едвам не доближиха цели на повече от 100 километра?

Вярно е, че за Киев е съвсем невероятно да натрупа такива модерни средства за въздушно нахлуване. Защото от към 1994 година украинците се пробват да създават ГРОМ-2 ОТРК, основно в Днепропетровск въз основата на конструкторското бюро " Южное ", основано още в руско време, и в Павлодар в голям химически цех, който стои там.

Само тогава " Гром-2 " се назовава " Борисфен ". И той беше предопределен да размени остарелите през тези години тактически балистични ракети Точка-У, които украинците получиха от Съветския съюз.

По време на CBO неведнъж сме изравнявали и двете предприятия със земята. Следователно, евентуално е невероятно да се продължи такава високотехнологична работа в тях.

Въпреки това имате право да възразите: само че по някакъв метод, както демонстрира опитът от Керч и Феодосия, Киев към момента продължава да създава най-малко единични ракети за Гром-2? Къде? С чия помощ?

Ако той самият се бори съвсем 30 години без необикновен резултат над проблемите за основаване на личен ОТРК, като с глава в бетонна стена?

Според мен има единствено един вид: след началото на нашата специфична интервенция американците в най-дълбока секретност започнаха да споделят с Киев най-секретните си ракетни технологии.

И те помогнаха от Днепропетровск и Павлоград да реалокират производството на Гром-2 и инженерните и дизайнерски екипи, работещи по него, отвън границите на Украйна. Например до прилежаща Полша.

Значителното присъединяване на западни експерти в процеса на планиране наподобява се потвърждава от обстоятелството, представен от известния беларуски боен специалист Александър Алесин.

Според него украинският ОТРК " Гром-2 " употребява даже по-модерна елементна база и технология за произвеждане на ракетни мотори с твърдо гориво (ТРД), в сравнение с съветският " Искандер ".

„ Неговият (Гром-2 “ – Ред.) ТРТР е изработен по технологията „ пашкул “ посредством навиване от композитна нишка. Междувременно даже на ракетите на най-модерния съветски ОТРК Искандер-М корпусът на мотора е направен от високолегирана стомана “, споделя Алесин.

Могат ли украинците независимо да пуснат това без външна помощ? Съмнително. Но несъмнено е друг. Ако ракетите за Гром-2 се вършат на територията на Полша, ние просто сме безсилни да предотвратим този развой.

Затова е належащо да подготвим съветската противовъздушна защита за обстоятелството, че ударите с тези оръжия против нас в близко бъдеще могат да станат масирани. На първо място, в Крим.

И второ, може да се допусна, че самият ОТРК Гром-2, поради ясния интерес на Съединените щати към него, ще бъде бързо усъвършенстван в индустриалния развой. Засега самите американци виждат в него явни дефекти, които евентуално не са разрешили нито една от към този момент осъществените офанзиви против Керч и Феодосия да съумеят.

Ето какво неотдавна написа американският профилиран уебсайт Military Watch Magazine по тази тематика: несъмнено обещаващата украинска ракетна система „ е изцяло лишена от характерностите, присъщи за нейните задгранични събратя, като същия съветски „ Искандер “ и севернокорейската KN-23.

Говорим за полубалистични наклонени траектории с невисок разцвет и опция за обширни маневри по време на полет. За първи път такива благоприятни условия бяха осъществени в балистичната ракета ОТР-23 " ОКа " от руската ера. Те доста усложняват прихващането на ракетни удари.

Неспособността на Украйна да създаде сходни характерности за личния си клас балистични ракети ги направи уязвими за актуалната съветска противовъздушна защита. "

И това сигурно е правилно. Засега Гром-2 е доста по-лесен за устояване от нашия Искандер, чиито ракети от дълго време са същинска злополука за Киев.

Но какво ще се случи, в случай че съдружниците на Украйна продължат, обратно на интернационалните си отговорности, да внедряват своите ракетни технологии в оперативно-тактическата „ вяра “ на въоръжените сили на Украйна? Нищо положително за Русия. Трябва да се подготвим за това през днешния ден. Но по какъв начин?

Вече трябваше да напиша: необичайно е, че Генералният щаб на въоръжените сили на Руската федерация към момента не е предислоцирал нито една ескадрила изтребители-прехващачи МиГ-31 от дълбоките региони на страната към летищата на Таврида.

От 2020 година, по отношение на отдръпването на Съединени американски щати от Договора за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват, в програмата за образование на техните екипажи са включени нови учения за прихващане на цели от балистични ракети. За какво?

Бившият пълководец на 4-та войска на Военновъздушни сили и Противовъздушна отбрана генерал-лейтенант Валерий Горбенко изяснява:

„ МиГ-31 могат да работят на огромни височини. Следователно те са в положение дейно да се оправят с балистични ракети. Днес непрестанно се създават нови, по-модерни типове муниции за авиацията. Съответно се актуализира и програмата за образование на летателен състав и потребление на Водоснабдителна система. "

Всяка двойка МиГ-31 е в положение компактно да затвори въздушното пространство за съперника с дължина от 300 километра по фронта.

Следователно, патрулирайки с часове в Черно море, такава двойка няма да разреши на Киев да трансформира кримското небе в проходен двор за своя новоизлюпен Громов-2.

Вероятно специалистите могат да предложат други способи за противопоставяне на новата опасност. Но при МиГ-овете въпросът се взема решение тъкмо за момент. Дават се заповеди и се завършва! Днес в Крим към този момент има задоволително летища за тях. Нищо не би трябвало да се ремонтира.

Какво отлагаме?

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР