Miami Open, финалИга Швьонтек – Наоми Осака6-4, 6-0Ига Швьонтек продължава

...
Miami Open, финалИга Швьонтек – Наоми Осака6-4, 6-0Ига Швьонтек продължава
Коментари Харесай

„Слънчевият дубъл“ е факт: Швьонтек влезе в историята с триумф над Осака


Miami Open, край

Ига Швьонтек – Наоми Осака 6-4, 6-0

Ига Швьонтек продължава да записва името си с все по-ярки букви в историята на женския тенис. Полякинята надви над Наоми Осака на финала в Маями и записа 17-и следващ триумф, който от своя страна ѝ донесе нейната трета поредна WTA 1000 купа след тези от Доха и Индиън Уелс.

По този метод Швьонтек, която от понеделник ще е №1 в света, стана едвам четвъртата тенисистка в историята след Щефи Граф, Ким Клайстерс и Виктория Азаренка, която печели купите в Индиън Уелс и Маями в един сезон. Освен това тя е и първата, която съумява да завоюва първите три WTA 1000 шампионата за сезона.

Осака пласира повече асове (7-3), само че за сметка на това Швьонтек направи по-малко двойни неточности (1-3) и завоюва 76% от точките си на първи сервис (19/25). Полякинята осъществя четири от десетте си точки за пробив (40%), до момента в който международната №77 не съумя да стигне до нито един брейкпойнт в хода на дуела.

Очакванията на почитателите за зарелищен и трогателен дуел бяха оправдани още през цялото време. В маратонския откриващ гейм, траял 9 минути, Швьонтек стигна до две благоприятни условия за пробив, само че не съумя да оползотвори нито една от тях и Осака завоюва подаването си, след което остана напред в резултата при 2-1.

Японката се нареждаше много във вътрешността в корта при посрещане и първоначално това ѝ носеше триумф, само че след това Швьонтек се приспособява към играта на съперничката си. Полякинята бе много солидна на първи сервис, а няколкото неточности от страна на Осака ѝ помогнаха да осъществя първия пробив в мача и да поведе с 4-2.

Втората сложена можеше да усили преднината си, защото стигна до брейкпойнт в седмия гейм, само че сервисът на Осака я измъкна от сложната обстановка и тя редуцира пасива си. Това обаче се оказа незадоволително. Швьонтек продължи да бъде безупречна на сервис, като в това време се стремеше към по-дълги и мудни разигравания, което очевидно наруши ритъма на нейната съперничка. Полякинята стигна до два следващи сетбола, само че в последна сметка се нуждаеше единствено от един, защото Осака изпрати ретура си в навън и международната №2 завоюва откриващия сет с 6-4.

Вторият сет стартира вихрено за Швьонтек, която изненада четирикратната шампионка от Големия шлем с внезапна промяна на темпото. Полякинята стартира да показва доста по-бърз и нападателен тенис спрямо този от края на първия сет, и очевидно съумя да хване Осака неподготвена. Швьонтек изигра едни от най-силнтие си минути от началото на шампионата, до момента в който непредизвиканите неточности на ейната съперничка ставаха все по-често събитие, като това оказа помощ на втората сложена да осъществя три поредни пробива и да натрупа удобен задатък от 5-0.

Осака опита да сложи съперничката си напрегнат, само че не успяваше да отговори на темпото ѝ, а също така форхендът на японката я предаваше все по-често. Швьонтек се възползва оптимално от съмненията на японката и пласира доста първокласен сервис, след който Осака изпрати топката надалеч в навън и по този метод родената във Варшава тенисистка победи с 6-4, 6-0 след 80 минути игра.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР