Мерките ще станат факт след 2020 г. Осем държави подкрепиха

...
Мерките ще станат факт след 2020 г. Осем държави подкрепиха
Коментари Харесай

Искаме ЕК да спре вноса на стари дизели

Мерките ще станат факт след 2020 година

Осем страни поддържаха предлагането на България Европейска комисия да вкара ограничения против вноса на остарели дизелови коли в Източна Европа. Те плануват коли, които имат възбрана да се движат по пътищата в някои западноевропейски страни, поради повишените им нездравословни излъчвания, да нямат право да се карат и у нас.

Идеята беше показана от министъра на околната среда и водите Нено Димов пред Съвета по околна среда на Европейски Съюз в Люксембург. Зад нея с изключение на съвносителите Полша и Словакия застанаха и Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Румъния и Унгария.

Все по-голям брой градове в Западна Европа вкарват забрани за придвижване на дизелови коли, които замърсяват въздуха. В резултат към този момент е реалност напорът на използвани коли от страни членки с високи приходи на глава от популацията към такива с ниски. Това основава риска и от така наречен “вътрешно приключване на въглерод ” в границите на транспортния бранш на Европейски Съюз, акцентира министър Димов. По думите му сега, в който се забрани дадена стока на една територия, цената й пада и тя става привлекателна за други пазари. Според него страните, които вкарват сходни забрани, не би трябвало да могат за “изнасят ” коли, които не дават отговор на избрани стандарти.

Еврокомисията е поела ангажимент да работи за приемането на такива ограничения, като това най-вероятно ще стане след 2020 година.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР