Mercedes-Benz спечели титлата на Формула Е и се оттегля от

...
Mercedes-Benz спечели титлата на Формула Е и се оттегля от
Коментари Харесай

Излезе, че Формула E спъва технологичния прогрес


Mercedes-Benz завоюва купата на Формула Е и се отдръпва от конкуренцията в края на 2022 година
(снимка: Mercedes-Benz)

Седмата серия на Формула Е – надпреварата електрически коли – завърши предходната неделя на бетонното поле на Темплхоф в Берлин. Това беше първият сезон на спорта като публично международно състезание на FIA. Технически това пък значи, че спечелилите от екипа на Mercedes-EQ и водачът Ник де Фриз са първите международни първенци във Формула E. Но празненствата на тима бяха къси. Три дни след успеха Mercedes-Benz удостовери, че ще се откаже от Формула Е в края на 2022 година С това компанията последва образеца на BMW и Audi.

Най-слабата точка от Формула Е безспорно беше кръг 5, E-Prix във Валенсия в Испания. Той се организира на непрекъсната писта – Circuit Ricardo Tormo. Подобно решение е отклоняване от нормалния прийом за Формула Е за осъществяване на събитията на краткотрайни писти в градски центрове. Състезанията по тесни кръгове от улички, с къси прави линии, несъмнено изваждат на показ мощните страни на колите от Формула Е – само че и провокират техните недостатъци.

Въвеждането на по-бързия и по-мощен автомобил Gen2 през 2018 година означаваше, че има огромен интерес да се види какво могат да създадат тези коли на непрекъсната писта, отбелязва. Но не доста след старта във Валенсия публиката и наблюдаващите изпаднаха в шок. Първият стадий от надпреварата, който се организира на мокра настилка, бе избран от всички като „ пагубно бедствие”.

Навсякъде имаше конфликти и катастрофи; движеха се повече коли за сигурност, в сравнение с може да се преброят; а тимовете явно не бяха създали изчисленията си както би трябвало, защото доста от водачите останаха без заряд в батерията преди края на надпреварата!

Състезанията от Формула Е са замислени с фокус върху ръководството на силата. Без възобновяване на силата посредством регенеративните спирачки, 56-киловатовата батерия на автомобила е незадоволителна за постигане до финалната линия. Оттам идва и разликата сред надпреварите на писта и надпреварите по градски улици. Пак по същата причина има значение и това дали водачите ще бъдат принудени да пълзят зад автомобил за сигурност или ще летят неудържимо.
още по тематиката
„ Мисля, че за в бъдеще би трябвало да се придържаме към това, което вършим във Формула Е – уличните обиколки”, разяснява Жан-Ерик Верн, първенец на Формула Е в сезон 4 и 5.

Състезанието в Монако, в противен случай, беше „ върховно”. Тук обаче имаше други особености. Както почитателите знаят, тази Grand Prix конкуренция е колкото влиятелна, толкоз и скучна: съвсем няма метод по-бърза кола да изпревари по-бавна по тесните улички, облицовани с бариери.

В последна сметка на последния старт в Берлин общо 13 водачи имаха действителни шансове в шампионата. Неколцина отпаднаха поради механически проблеми. Ник де Ври изигра роля за триумфа на Mercedes и грабването на короната, а подгласници станаха Jaguar Racing и DS Techeetah.

След този сезон с детайли на искра и неуспех, към момента в ранните дни на електрическите коли и на самите надпревари с е-коли, Mercedes става третият немски производител на автентично съоръжение, който се отдръпва от присъединяване си във Формула Е. Малко по-рано, през декември, BMW и Audi също се отхвърлиха след тазгодишния край в Берлин. Какво се случва?

Още по-интересно е, че Mercedes твърди, че се отдръпва от Формула Е, тъй като има проекти да форсира електрификацията на своите модели. „ Ние сме се посветили на задачата да се борим с изменението на климата с цялостна мощ през това десетилетие. Това изисква ускорена промяна на нашата компания, артикули и услуги към бъдеще без излъчвания и софтуерно ръководство, и с цел да реализираме това, ние би трябвало да се фокусираме с всичка мощ върху главните си дейности”. Не звучи ли някак нелогично?!

Но в аргументация на решението за този отвод членът на борда на Mercedes-Benz Маркюс Шафер сподели: „ В моторните спортове Формула Е беше добра сцена за доказване на нашия опит и одобряване на нашата марка Mercedes-EQ, само че в бъдеще ние ще продължим да работим за софтуерния напредък – изключително що се касае до електрическото задвижване – съсредоточавайки се върху Формула 1″.

Техническия напредък? Шафер разясни, че Формула 1 предлага „ богат капацитет за софтуерен трансфер”. Изводът е явен: Формула 1 дава опция за софтуерен трансфер, до момента в който ограничаващите механически правила на Формула Е – които съществуват, с цел да поддържат разноските доста по-ниски – разрешават доста по-малко софтуерно развиване.

Изчерпването на опциите за развиване са повода, заради която и другите два огромни немски производителя на автентично съоръжение напуснаха спорта. А има опасения, че третото потомство кола за Формула Е (която би трябвало да се появи сезон 9) ще е не по-малко лимитирана в това отношение.

Засега картината не наподобява напълно пагубна. Въпреки отдръпването на Mercedes, Audi и BMW, към момента има значими имена в конкуренцията. Сред тях са DS, Jaguar, Nissan, Mahindra, Nio и Porsche. И към момента има на какво да се надяваме като аудитория, защото надпреварата в Монако беше последвано от новината, че събитието към този момент ще се случва годишно, а не през година, както беше до момента.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР