Международният валутен фонд е постигнал предварително споразумение с Украйна за

...
Международният валутен фонд е постигнал предварително споразумение с Украйна за
Коментари Харесай

МВФ одобри $15,6 млрд. за Украйна - първи заем за държава във война

Международният валутен фонд е постигнал авансово съглашение с Украйна за разпределяне на заем от 15,6 милиарда $.

Това е първият случай, в който МВФ дава финансова помощ на страна във война - съветската инвазия в Украйна продължава към този момент втора година.

Преди седмица интернационалната организация промени разпоредбите си, с цел да разреши разпределяне на заеми към страни с " извънредно високо равнище на неустановеност ".

Очаква се съглашението да бъде утвърдено дефинитивно през идващите седмици.

Помощта от МВФ е и един от най-големите пакети с финансова поддръжка за Украйна от февруари 2022 година насам.

" Руската инвазия в Украйна продължава да оказва унищожително въздействие върху стопанската система: интензивността се сви с 30% през 2022 година, огромен дял от главните капитални активи на страната унищожени, а равнището на беднотия се увеличи ", споделя представителят на МВФ Гавин Грей в позиция от името на фонда. В нея се показва, че програмата за Украйна ще получи " мощни финансови гаранции " от страните донори - включително Г-7 и Европейски Съюз ".

Споразумението беше обсъждано по време на визитите на американския президент Джо Байдън, финансовия министър на Съединени американски щати Джанет Йелън и ръководителя на МВФ Кристалина Георгиева в Украйна през февруари 2023.

Съединените щати способстват с максимален дял за финансирането на Международния валутен фонд, както и за съпротивата на Украйна против съветската военна инвазия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР