Международният съд (МС) издаде временна заповед, според която Израел трябва

...
Международният съд (МС) издаде временна заповед, според която Израел трябва
Коментари Харесай

Международният съд иска от Израел да спре геноцида, но не настоя за край на войната в Газа

Международният съд (МС) издаде краткотрайна заповед, съгласно която Израел би трябвало да се въздържа от дейности, които биха могли да доведат до геноцид, само че не изиска от страната да спре войната.
Самото издаване на краткотрайна заповед се преглежда като тежък дипломатически удар за Израел.
Решението е влезнало в действие и не предстои на обжалване, само че е мъчно за осъществяване.
Това съставлява първата фаза от нескончаем правосъден развой, задействан от писменото мнение на Южна Африка от 29 декември в Международния съд, обвиняващо Израел в геноцидни дейности в Ивицата Газа и нелегално разселване на популацията.
След жалбата Международният съд в Хага организира чуване на 11 и 12 януари, с цел да разреши на Израел и Южна Африка да показват своите каузи.
Десетки публицисти дойдоха в Хага за произнасянето на решението. Стотици антиизраелски деятели също дойдоха на дребния площад пред постройката. Разделени от огради и локална полиция, сред 100 и 150 души, в това число израелци, холандски евреи и даже елементарни холандски жители, пристигнаха да поддържат Израел.
Решението беше прочетено от ръководителя на Международния съд Джоан Донохю, която стартира с претекстовете за решението, признато от гилдия от 17 съдии, и приключи с решението на съда.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР