Медици от столичната онкологична болница и нейни пациенти се събират

...
Медици от столичната онкологична болница и нейни пациенти се събират
Коментари Харесай

Протест пред онкологията в София, не искат Covid отделение |

Медици от столичната онкологична болница и нейни пациенти се събират пред лечебното заведение на митинг. Той е провокиран от решението в болничното заведение да бъде разкрито Covid поделение с 29 кревати.

Притеснението на лекари и пациенти е, че смесването на потоците от онкоболни и инфекциозно заболели е невероятно да се избегне, в случай че Covid зоната стартира да действа интензивно.

Според проф. Галина Куртева, която е шеф на общата и коремната хирургия в клиниката по обща и коремна хирургия, няма опция да бъдат разграничени пациентите, защото входът е един. А тези, които са с Covid-19, няма по какъв начин да бъдат с пациентите с онкозаболявания, защото вторите са доста чувствителни и е належащо да бъдат защитавани.

„ Аз нямам терзания. Аз излязох, откакто бе оповестено по всички медии, че ще има митинг пред болничното заведение. И защото не знам защо е този митинг, не разбирам за какво би трябвало да се прави пред болничното заведение, каква е тази форма, какво го е наложило, защото никой от личния състав не е пристигнал да каже какво го тормози. Затова пристигам да видя кои са хората, които стачкуват и защо стачкуват “, сподели шефът на болничното заведение доктор Стефан Константинов, някогашен здравен министър в първото държавно управление на Бойко Борисов.

Той акцентира, че сега в болничното заведение има единствено един онкоболен пациент, който е с Covid.

„ Притеснението идва освен от разкриването на поделение в националната онкологична болница, а изобщо от решението в лечебните заведения от подобен темперамент, обслужващи подобен фокус пациенти, които характерни болести, да се откриват такива отделения. Това решение и тази концепция, залегнала в заповедта на Министерството на здравеопазването, няма никаква здравна логичност “, съобщи пред БНР Евгения Александрова - ръководител на Асоциацията на онкоболните пациенти.

Тя счита за допустим разновидността болничното заведение да употребява своя запас да лекува онкоболни с ковид. 

Специализираните лечебни заведения да разкриват кревати единствено за потребностите на своя поток от пациенти е залегнало и като законодателно предложение, посочи Александрова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР