Медиите да отказват да публикуват реклама на партии и политици,

...
Медиите да отказват да публикуват реклама на партии и политици,
Коментари Харесай

Медии отказват реклама на партии и политици, които използват "Пик"

Медиите да отхвърлят да разгласяват реклама на партии и политици, които заплащат за разпространение в " Пик " и други издания, които не съблюдават етичните стандарти. Този апел насочи уеб сайтът Actualno.com в понеделник.

В нея се споделя, че в случай че партиите изберат да популяризират своите хрумвания и платформи в " Пик " и всеки различен уебсайт с сходна политика, изданията на " Уебграунд " ще откажат тяхната реклама . " Уебграунд " е издател на Actualno.com, както и на Sportlive.bg, Expert.bg и iWoman.bg. Поводът за реакцията е публикуването от " Пик " на персонални фотоси от предишното на приятелката на претендента за кмет на " Демократична България " Борислав Игнатов. " Пик " ги употребява като напън той да се отдръпна от надпреварата за София. Най-грозната до момента офанзива в предизборна акция сплоти десетки медии и публицисти в обща реакция " Днес е денят ". Те настояха, че всички към този момент би трябвало да слагат границата кое може да се назовава публицистика и кое не и да съблюдават етичните стандарти. И желаеха политиците да спрат да легитимират с участията си (изказвания и интервюта) такива уеб сайтове и издания. Позицията на основния редактор Actualno.com Ивайло Ачев прибавя още едно деяние - да се отхвърля реклама на тези политически сили.

" Дневник " и " Капитал " се причисляват към апела на сътрудниците от Actualno.com и ще работят по същия метод по отношение на политическата реклама - няма да одобряват такава от партии и политици, които се разпространяват в " Пик " и други сходни уеб сайтове.

От " Клуб З " също оповестиха, че поддържат позицията на Actualno.com. Политическата реклама в медиите посредством класическите формати (карета, банери, тв спотове, платени изявления и други) е транспарантна, тъй като медиите би трябвало да разгласят цените си публично, а партиите по-късно регистрират разноските си.

Днес в обява на " Клуб З " част от партиите оповестиха, че се отхвърлят да употребяват уеб страницата " Пик " за акциите си за идните локални избори (повече - тук).

Позицията, оповестена в Actualno.com под заглавие " Политик желае като в ПИК – остава си единствено там всеки цялостен безсрамник "

Краят на предходната седмица беше белязан от политически скандал, какъвто рядко се вижда даже и в България. Агенция ПИК, която претендира да е информативен източник, разгласява материал, в който си разреши да покаже фотоси на годеницата на претендента за кмет на " Демократична България " за София Борислав Игнатов. Снимките, без безусловно никакво подозрение, попадат в категорията " порнография " и нямат нищо общо с публичния интерес. Който желае, да оправдава това деяние – за мен, като основен редактор на Actualno.com, за моите сътрудници и за притежателя ни господин Кирил Апостолов това е прекосяване на всевъзможни морални, етични и човешки граници!

Затова се обръщаме към всички политици, които имат намерение да се борят за доверието на гласоподавателите на идните локални избори (за забравилите и незнаещите, първият тур е на 27 октомври) – в случай че Вие, дами и господа, решите да рекламирате и представяте против възнаграждение своите хрумвания и платформи в организация ПИК или във всеки различен знаен и неизвестен уебсайт, настоящ без да съблюдава каквито и да е етични правила, не сте добре пристигнали да рекламирате и представяте против възнаграждение своите хрумвания и платформи на страниците на нито едно издание на " Уебграунд " ЕООД – притежател на Actualno.com, Sportlive.bg, Expert.bg и iWoman.bg. Обръщаме се и към притежателите на всички медии, които застанаха дружно и абсолютно в акцията " Днес е денят " - присъединете се към тази позиция.

Стара истина е, че българинът почва да проумява и схваща по-добре къде са границите на допустимото тогава, когато ги усети по джоба си. Каним всяка медия, която претендира да е медия, а не нещо жълто-кафяво, да направи тази стъпка и да заявява, че отхвърля да даде реклама на политици и партии, които публично популяризират в медии и уеб сайтове, застъпващи практики на организация ПИК като тази с годеницата на господин Борислав Игнатов. Съгласно Изборния кодекс, медиите, които отразяват предизборната акция на претендентите, следва да разгласяват подписаните с тях контракти в тридневен период след подписването им и да ги отстранен не по-рано от оповестяване на резултатите от изборите. За последните избори – тези за Европейски парламент, организация ПИК е оповестила контракти за рекламно-информационно обслужване с четирите партии в ръководещата коалиция към онази дата – ГЕРБ, НФСБ, Вътрешна македонска революционна организация и " Атака ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР