Майстори на четката от страната твориха цяла седмица на Шуменското

...
Майстори на четката от страната твориха цяла седмица на Шуменското
Коментари Харесай

Художници станаха туристи и историци в Шуменско

Майстори на четката от страната твориха цяла седмица на Шуменското плато, измежду хубостите на резерват „Мадара“ и първата българска столица Плиска. За това време 10-те художници безусловно се трансформирали в туристи, поради положителния гид в лицето на един от създателите шуменецът Свилен Земеделски. На финала на пленера навъртяли съвсем 35 км, с цел да се допрян до неповторими местности и скални манастири на живописното плато над града.
 Една от картините на шуменеца Свилен Земеделски е запечатала есенните багри на Шуменското плато  Николай Тодоров с релефната си живопис  Пленерът дава опция за взаимна работа и нови запознанства, безапелационни са създателите  Една от картините на Милена Младенова
В резултат десетимата създатели творили даже и нощем, нарисували повече от 30 платна, а най-хубавите подредиха в галерия в арт пространството на Община Шумен.

Впечатляваща е релефната живопис на Николай Тодоров от Добрич, инспирирана от историческите забележителности. Той е пресъздал в две от картините си прабългарски знаци от руините в Плиска. За творбите си употребявал хартиена каша и лепило С-200. Познавачите знаят, че най-хубавата примес се получава от кори за яйца, които се надробяват с миксер.

При разкриване на експозицията художниците обясниха, че са щастливи от присъединяване си в IX-то издание на пленера, тъй като той е метод за взаимна работа и трупане на усещания в другояче самотната работа на създателите.

По концепция на Милена Младенова от град Бяла, която твори в Англия, десетото юбилейно издание следващата година може да се трансформира в интернационално с присъединяване на създатели зад граница.

От община Шумен, която финансира пленера с над 5 000 лева, ще бъдат домакини на изложбата до края на месеца. В художествения фонд на кметството ще останат 10 от сътворените платна.
По време на пленера се родила концепция художниците да провеждат и втора експозиция в Шумен до месец с още техни и подарени картини, които имат в сбирките си.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР