Майкъл Блумбърг като гост на тогавашния президент Барак Обама и

...
Майкъл Блумбърг като гост на тогавашния президент Барак Обама и
Коментари Харесай

Майкъл Блумбърг отново обмисля да се кандидатира за президент на САЩ

Майкъл Блумбърг като посетител на тогавашния президент Барак Обама и вицепрезидент Джо Байдън в Белия дом през 2013 година Сега Блумбърг и Байдън могат да се окажат противници на вътрешнопартийно равнище.

© Kevin Lamarque Милиардерът Майкъл Блумбърг, наподобява, още веднъж е покрай това да взе участие за партийната номинация на демократите за президент на Съединени американски щати, написа Financial Times. Бившият кмет на Ню Йорк, който сега е на 77 години, се отхвърли от тази опция през март, само че в този момент, наподобява, въпреки всичко ще се включи в конкуренцията, като ще пропусне първите два щата, в които партийните членове на Демократическата партия гласоподават за номинацията – Айова и Ню Хемпшир. Вместо това Блумбърг ще се насочи напряко към конкуренцията в Алабама.

Според Хауърд Улфсън, консултант на Блумбърг, създателят на едноименната медийна група Bloomberg се тормози, че до момента нито един от главните кандидати за номинацията на демократите не може да победи сегашния президент Доналд Тръмп. Към момента любимци за номинацията са някогашния вицепрезидент Джо Байдън и сенаторите Елизабет Уорън и Бърни Сандърс.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Ако Блумбърг се включи в конкуренцията, това ще е нов избор за гласоподавателите на демократите, които могат да видят неговите достижения в най-големия американски град, в развиването на бизнесите му, както и във филантропската му активност ", разяснява Улфсън.

Близки до Блумбърг хора разясняват пред FT, че в началото милиардерът се е отказал точно поради вярата си, че Джо Байдън ще завоюва номинацията и в следствие президентството. През последните месеци обаче Байдън загуби огромна част от инерцията си и носи със себе си тежестта, че следствието за импийчмънт на Доналд Тръмп в действителност ще се води към него и сина му Хънтър Байдън.

Какви са възможностите на Блумбърг

Блумбърг е в неизгодна позиция, тъй като по-голямата част от демократите кандидати оповестиха акциите си година преди първите вътрешнопартийни гласувания. Така те имат време за организация, която Блумбърг, в случай че реши да се кандидатира публично, няма да има. От друга страна, той ще се появи като нов състезател на фона на към момента необятното поле от претенденти, което въпреки всичко се смали през последните два месеца с отпадането на хора като някогашния конгресмен Бето О’Рурк.

Миналото на Блумбърг може да се окаже както плюс, по този начин и минус за него. До 2001 година той е демократ. В следствие се кандидатира за кмет на Ню Йорк като републиканец и печели през същата година. Там изкарва три мандата - един като републиканец и два като самостоятелен, а от тази година още веднъж публично е част от Демократическата партия.

" Не съм сигурен какъв би бил неговият път напред, нито дали изобщо има подобен. Не можеш просто да си купиш номинацията ", разяснява Лари Сабато, политолог от Unviersity of Virginia. " Блумбърг несъмнено счита, че множеството демократи желаят да се откажат от сегашните претенденти. Но социологията демонстрира, че множеството от тях са удовлетворени от избора си. "

Множеството на брой партийни промени във визитката му могат да изиграят неприятна роля по време на вътрешнопартийната акция, тъй като Блумбърг няма да има съдружници в Демократическата партия. Ако въпреки всичко теоретично той успее да завоюва номинацията, този минус може да се окаже плюс – като мотив, че той е изборът за национално единение. Друг мотив при възможен конфликт с Тръмп ще бъде, че и двамата са милиардери, като Блумбърг може да обезврежда част от реториката на сегашния президент.

Проблем може да се окаже и възрастта на Блумбърг. Милиардерът е на 77 години и е по-стар и от Байдън (76), и от Тръмп (73). Така неговото включване може да добави към отрицателното чувство, изключително измежду младите гласоподаватели, че претендентите за президент не схващат младото потомство.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР