Май ще започне със слънчево и топло време. Към четвъртък

...
Май ще започне със слънчево и топло време. Към четвъртък
Коментари Харесай

Пръскайте лозя и овошки срещу вредители, идат дъждове

Май ще стартира със слънчево и топло време. Към четвъртък ще се сътвори валежна конюнктура с условия и за гръмотевична активност. Температурите на въздуха ще останат по-високи от нормалните за сезона. По-съществени количества  и намаление на температурите се чакат в края на интервала. Късни пролетни слани не се предвиждат.

Развитието на земеделските култури ще протича с ускорени темпове. Наднормените температури и оптималната почвена мокрота ще са причина за положително начално развиване на средноранните пролетни култури. При слънчогледа ще се следи всеобщо покълване и първи чифт листа, а при царевицата - 3-5-и лист.

Преди предстоящите валежи изискванията ще разрешат да продължат сеитбите на топлолюбивите пролетни култури, както и засаждането и укореняването на зеленчуковите разсади на непрекъснато място. 

Житните посеви ще навлязат в репродуктивен интервал изкласяване-цъфтеж, като се чака влажността на почвата да намалее към и под 70% ППВ. По-добри условия за растителнозащитни действия при окопните култури, лозята и овощните типове ще има през първата половина на интервала.

В началото на второто десетдневие се чака краткотрайно стабилизиране на времето. Ще има повече слънчеви часове, а валежи се чакат единствено на обособени места в планинските региони. Температурите едва ще се покачат. В средата и края на десетдневието времето още веднъж ще е неустойчиво, с превалявания, гръмотевици, стихии и градушки. През третото десетдневие температурите осезаемо ще се покачат, само че опцията за превалявания ще се резервира най-много в следобедните часове.

Месец май е кръстен или на древноримската богиня Мая, или на древноримската богиня на плодородието Бона Деа, чийто празник е бил през май. Старото славянско име на този месец е тревен месец, през който пониква тревата. Прабългарите наричали този месец Вечем.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР