Математикът проф. Николай Витанов публикува във фейсбук кратка оперативната обстановка

...
Математикът проф. Николай Витанов публикува във фейсбук кратка оперативната обстановка
Коментари Харесай

Проф. Витанов: Минаваме много добре през тази, най-висока от всички вълни

Математикът проф. Николай Витанов разгласява във фейсбук къса оперативната конюнктура за пандемията за 10 февруари.

" Минаваме доста добре през тази, най-висока от всички талази ", разяснява математикът.

Ето какво предвижда той:

0. Върви третата седмица от царстването на Омикрона.
Суперпожар - няма. Единият тренд е пречупен, само че другият - на заетостта на лечебните заведения - още не е. Новините обаче и там са положителни. Както се и предполагаше, заетостта няма да стигне 60% от оптималния вероятен потенциал. Което си е огромен триумф за цялата здравна система. Минаваме доста добре през тази, най-висока от всички талази.

1. Да напомня упования ред на изкривяване на трендовете. Пречупване на тренда на повишаване на новите случаи, изкривяване на тренда на повишаване на заетостта на болничните кревати, изкривяване на тренда на високата смъртност. Първите два от тези трендове би трябвало да се пречупят с цел да излезем от пика. Пикът на високата смъртност ще се пречупи финален.

2. Зададената траектория на обществената система е да няма суперпожар, да няма претъпкани лечебни заведения, да няма цялостен локдаун. С очите си наблюдавате по какъв начин голямата българска обществена система върви по тази траектория към този момент трета седмица. Няма нищо учудващо за човек, който познава закономерностите на нелинейната динамичност на комплицирани системи. Обаче не става с това, единствено да начокаш математическите теореми. Трябва да можеш и да ги прилагаш на процедура, а това към този момент е друга просвета.

3. Пречупване на тренда на напредък на записаните нови случаи дневно. Пречупи се в планувания период. Какво да пиша повече - виждате го. Базовото репродуктивно число и през днешния ден е 1.02. Кръстоносния поход на цар Омикрон свършва съдбовно за него в България. Последна вяра - да задейства инатестата част от народа, която да докара второстепенен пик. Но сюжетът второстепенен пик към този момент е неустойчив. Могъща е инатестата част от народа. Но отсреща си има хора, които знаят по какъв начин един сюжет за обществена система се държи в дестабилизирано положение. Да забележим какво ще стане.

Иначе сюжетът второстепенен пик от дълго време е обмислен. Но е неустойчив. Очакването е рационалната част на българския народ да успее да придвижи инатестата на гърба си през тази рецесия.

4. Състоянието на нещата в лечебните заведения . Това е, което ще е главното през тази седмица. Системата върви по заложената траектория: няма претъпкани лечебни заведения. Очакваният напън върху здравната система се случва и ще продължи, обаче са налице първи признаци, че това е максимума на натиска.
Пречупването на тренда наближава бавно.

5. Тоталният локдаун. Зададена траектория на обществената система: да мине през вълната без налагане на цялостен локдаун. Системата се движи по заложената траектория. Трендовете се пречупват, както е планувано.

Няма ексцесивни ограничения, има ограничения единствено там, където се постанова. Виждате, че в София даже ще се отслабват ограниченията. Няма потребност и от цялостен локдаун. Забележете - някои изобщо не усещат, че има ограничения. Сложете си ръка на сърцето и признайте, че през тази вълна рапирата на ограниченията бе употребена икономично и извънредно дейно.

6. Смъртността - и тук системата се движи съгласно упованията. Това е последният тренд, който ще се пречупи. Очакванията са това да стартира да става във втората половина на февруари. Към края на месеца.

7. Накрая - оправяме се. Вируса върти, суче, мъчи се да подпали суперпожара, само че не му се получава. Вие, които четете постоянно тези сводки, знаете за какво.

Помнете - една отбранителна система се пробива най-често от вътрешната страна. Дръжте курса по този начин. Не помагайте на вируса - кръвта му тече и той ще грохне. Пак ви пиша - дано веднъж на Вуте да му е добре.

Желая здраве и триумфи и дано вируса да ви заобикаля. Тактиката е елементарна: Държим настоящия сюжет постоянен и ще и забележим сметката и на тази вълна. И на Вуте ще му е добре и аз на 19 март ще мога да споделям единствено хубави вести.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР