Масови акции на полицията се провеждат в цялата страна, а

...
Масови акции на полицията се провеждат в цялата страна, а
Коментари Харесай

Масови акции на полицията и прокуратурата в цялата страна срещу купуването на гласове

Масови акции на полицията се организират в цялата страна, а прокуратурата следи 369 преписки за пазаруване на гласове и изборни нарушавания два дни преди изборите за парламент и държавен глава. По-рано през днешния ден служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков сподели, че две партии главно купуват гласове - ГЕРБ и Движение за права и свободи. Такава обстановка той показа и за предходните избори на 11 юли.

" Всички фотоси и материали са за тези две партии. Така желаят да заемат властови позиции някои политици посредством осъществяването на закононарушение. Естествено, че българският жител желае да знае от кое място са тези суми, които се включват в изборния развой ", съобщи Рашков, представен от Би Ти Ви. Какво още сподели Рашков - четете

Акциите на полицията започнаха още сутринта. Специализирана полицейска интервенция се организира в плевенското село Буковлък . В нея вземат участие чиновници на разнообразни структурни звена на ОДМВР - Плевен. До момента са тествани шест адреса, открити и конфискувани са описи с имена на лица. С полицейска мярка за период до 24 часа са арестувани шестима души на възраст сред 19 и 60 години, обвинени в осъществяване на закононарушения против политическите права на жителите.

Полицията прави инспекция за нарушавания и закононарушения и в област Стара Загора . Образувани са 10 инспекции по сигнали за пазаруване на гласове и четири досъдебни производства за закононарушения, свързани с изборите. Иззети са материални доказателства, а материалите са докладвани на Районната прокуратура в Стара Загора.

От Министерство на вътрешните работи напомнят, че профилираната полицейска интервенция в региона е почнала още на 3 ноември и ще продължи до 14 ноември. В нея са ангажирани в оптимално полицейските сили, с които разполага ОДМВР - Стара Загора. Основната цел е противодействието на закононарушения против политическите права на жителите и нарушавания на изборното законодателство, противопоставяне на битовата престъпност.

Паралелна акция тече и в Шумен - инспектирани са 44 места, за които има информация, че са рискови зони, или че в тях се прави пазаруване или пласиране на гласове. Проверени са 139 лица от дейния престъпен контингент и шестима, одобрени като водачи на етнически или други общности, оповестяват от полицията. Извършена е инспекция на 10 притежатели на компании за попречване на корпоративен избор.

Образувани са три досъдебни производства за закононарушения, свързани с изборните права. Две от тях са в Каолиново, третото е в Нови пазар. Проверките са след получени сигнали, свързани с нарушавания на изборното законодателство. При последната от тях на 10 ноември, в парцел, населяван от 61- годишен мъж в село Вълнари, са открити два листата на лица. Изяснява се дали на вписаните в тях имена е предлагана имотна полза да гласоподават за избрана политическа партия на идните избори. Работата по трите производства продължава под контрол на способената прокуратура.

Полицейски чиновници от регионалната дирекция в Шумен правят инспекция на 1279 заявки за гласоподаване в преносима секция. Тя е по предписание на административния началник на Районна прокуратура - Шумен, задачата е да се откри дали има неистинен документи, има ли трайно увреждане на гласоподавателя, което не му разрешава да гласоподава в изборно помещение, и позволени ли са нарушавания от Изборния кодекс. Щателно се ревизира дали положените подписи под заявките за гласоподаване с преносима изборна кутия са на " заявителя ". Ако се откри, че не са подписани от лицата, от чието име са подадени, ще им бъдат снети сведения и подхванати съответните по-нататъшни дейности.

След инспекции на полицията в Сливен са формирани 7 досъдебни производства, а през вчерашния ден (11 ноември) прокуратурата е повдигнала обвиняване за пазаруване на гласове. Работи се интензивно по сигнали на жители. Съставени са 411 протокол за предизвестие.

Подобна акция имаше и през вчерашния ден във Варна и общините Провадия, Белослав и Долен Чифлик . Претърсени са 25 жилища, арестувани са общо 14 души. Намерени и конфискувани са към 100 000 лв. в разнообразни валути; тетрадки с изписани обитаеми места и суми против тях; описи с имена и ЕГН-та; рекламни материали на политическа партия; компютърни конфигурации, телефони, флаш-памет. Извършени са инспекции в кметствата в селата Петров дол, Блъсково, Бозвелийско и Градинарово.

Прокуратурата отхвърля досъдебни производства поради липса на доказателства


От прокуратурата през днешния ден оповестиха, че следят общо 369 преписки и 97 досъдебни производства, свързани с нарушавания на изборния развой. От там обаче оповестяват, че заради липса на събрани от органите на Министерство на вътрешните работи данни за осъществено закононарушение са постановени отводи от формиране на 251 досъдебни производства, а едно е прекъснато.

От началото на предизборната акция до 13,00 часа на 12 ноември година в прокуратурите на територията на страната са формирани 369 преписки и 97 досъдебни производства, свързани с нарушавания на политическите права на жителите за изборите за президент и вицепрезидент и за Народно заседание, планувани за 14 ноември.

Двадесет преписки и дванадесет досъдебни производства съдържат данни за нарушавания, касаещи изборите за президент и вицепрезидент, а 349 преписки и 85 досъдебни производства се отнасят за изборите за Народно заседание. Преписките са стартирани по сигнали на жители, ДАНС и от органите на Министерство на вътрешните работи.

За изясняване на фактическата конюнктура, съдържаща се в сигналите, както и за събирането на задоволително данни за сбъднат състав на закононарушение от общ темперамент, наблюдаващите прокурори са упълномощили на органите на Министерство на вътрешните работи осъществяването на инспекции.

Поради липса на събрани от органите на Министерство на вътрешните работи данни за осъществено закононарушение едно досъдебно произвеждане по отношение на изборите за Народно заседание е прекъснато. 14 са отводите за формиране на досъдебни производства по отношение на вота за президент и вицепрезидент, а 237 са отводите, касаещи изборите за парламент.

Във Върховна касационна прокуратура е основано дежурно звено, което да проучва постъпващите в прокуратура сигнали, свързани с изборни нарушавания.

Граждани и организации могат да подават сигнали и тъжби до Министерство на вътрешните работи и прокуратурите в цялата страна.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР