Мащабите на бедствието надхвърлят очакваното - констатира министър-председателят на Пакистан

...
Мащабите на бедствието надхвърлят очакваното - констатира министър-председателят на Пакистан
Коментари Харесай

Километри наред се виждат само върховете на дърветата: мащабите на бедствието в Пакистан -

Мащабите на бедствието надвишават предстоящото - установи министър-председателят на Пакистан Шехбаз Шариф след посещаване в потопените от невиждани порои региони в страната. Шахбаз Шариф приказва от провинция Синд, в която през август са паднали съвсем осем пъти повече превалявания от междинното за страната.

От юни насам наводненията са лишили живота на близо 1 000 души в Пакистан, хиляди са били разселени, а 33 милиона са потърпевши. Пълният мащаб на опустошенията в провинцията към момента не е изцяло обяснен, само че хората го разказват като най-тежкото злополучие, което са преживявали.

Наводненията не са необичайност в Пакистан, само че хората тук споделят пред екип на Би Би Си, че тези дъждове са били разнообразни - повече от всичко, което в миналото са виждали. Един от локалните чиновници ги назовава " наводнения с древен размери ".

Близо до град Ларкана хиляди къщи от тиня са под вода. В продължение на километри се виждат единствено върховете на дърветата . Там, където равнището на водата е малко по-ниско, отдолу под водата се подават сламени покриви.

В едно от селата хората обезверено търсят храна . В друго доста деца са се разболели от заболявания, излъчени посредством нечиста вода.

Камион стопира и десетки хора се затичват към него. Деца, които носят други деца, си проправят път към дългата опашка. 12-годишно момиче споделя, че тя и дребната ѝ сестричка не са яли от един ден. " Тук не е пристигнала никаква храна, само че сестра ми е болна, повръща ", сподели момичето. " Надявам се, че ще могат да оказват помощ. "

Отчаянието е очевидно. Хората тичат към прозорците на колите, с цел да помолят за помощ - за каквото и да било.

На една от основните улици отвън град Сукур са се настанили стотици хора. Много от тях са пристигнали пешком от отдалечени села и са им споделили, че в градските региони по-лесно се получава помощ. Но тук няма огромна разлика.

В петък министър председателят Шариф съобщи, че 33 милиона души са били наранени от наводненията - към 15% от популацията на страната. Загубите, породени от наводненията този сезон, са сравними с тези по време на наводненията през 2010-2011 година, за които се твърди, че са най-тежките в историята. Страната прикани за повече интернационална помощ.

В Синд локалните управляващи признават, че не са в положение да се оправят. Правителството на провинцията декларира, че това е " злополука, породена от изменението на климата " и че пакистанският народ, изключително в по-бедните общности, е най-силно засегнатият.

Решенията няма да са бързи - хектари земя са залети с вода и водата не се отдръпва задоволително бързо, с цел да може тук да се извърши каквото и да било възобновяване.

На хората не им остава нищо друго, с изключение на да чакат - да изчакат дъждовете да спрат, да изчакат водата да спадне, да изчакат да бъдат отпуснати повече средства за този тип общности.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР