Машинното гласуване сериозно препъна живеещите в етническия квартал Столипиново“ в

...
Машинното гласуване сериозно препъна живеещите в етническия квартал Столипиново“ в
Коментари Харесай

Машините препънаха Столипиново, не можели да четат

Машинното гласоподаване съществено препъна живеещите в етническия квартал „ Столипиново “ в Пловдив да дадат своя избор на изборите 2 в 1 за президент и парламент. Докато за едни от тях боравенето с новата техника беше мъчно, за други проблем се оказа и четенето. Гласуването им отнемаше сред 5 и 10 минути, само че имаше и такива, който успяваха да се оправят за по-малко от 2 минути, оповестява " Марица ". 

 „ Неграмотна съм, не знам да чета, не знам да пиша. С бюлетините мога да гласоподавам, само че по този начин не. С доста напън го направих, но го направих. Викат ми: нямаме право да ти демонстрираме. Натисках там, числата най-после излязоха и натиснах този, за който желаех “. С тези думи и с облекчение, че се е справила с машинния избор Сение Молова излезе от изборната секция. Работи като чистачка и месечно се разписва против минимална заплата, по тази причина се надява новата власт да усили приходите, а и да има повече работа за хората. „ Хлябът, всичко се подвигна “, добави Молова и през сълзи на очи призна, че от ден на ден хора от етническия квартал „ Столипиново “ бягат в чужбина. 

Други гласоподаватели пък не поставяха до дъно картата и твърдяха, че системата не им зарежда и има проблем с машината. 

През целия ден изборната интензивност в квартала беше ниска – към 5%. А членовете на комисии се опитваха да улеснят процеса на гласоподаване, като обясняваха малко по малко какво би трябвало да се покаже на екрана. „ Когато ги питаме защо ще гласоподават - за президент или национално заседание, те подвигат ръце, просто не знаят защо са тук “, изясни Таня Попадийска, ръководител на 45-а секция в ОУ „ Пенчо Славейков “.

Въпреки това имаше и такива, който успяваха да дадат своя избор за не повече от минута-две. Сред тях е Ахмед Хасан, съгласно който е трябвало да се организира по-мащабна разяснителна акция за гласуването.

Следобед в секциите настана лека блъсканица, откакто наблюдаващи в учебното заведение се усъмниха, че има платен избор, и алармираха до 19-а РИК. Според тях мъж настойчиво обикалял по секциите и броял гласоподавателите.

„ Мислите ли, че в случай че имаше платен избор, ще е толкоз ниска изборната интензивност. Това са цялостни нелепости, измислици. Това не е моята секция. Аз съм един от кандидат-народните представители и минавам да ги видя, просто желая да видя какво е ситуацията “, разяснява Асан Емер Мехмед. 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР