Марийке Лукас Райнефелд e литературен феномен. След успешен дебют в

...
Коментари Харесай

Марийке Лукас Райнефелд: Искам героите ми да имат моята свобода

Марийке Лукас Райнефелд e книжовен феномен. След сполучлив дебют в поезията създателят продължава с романа " Неудобството на вечерта " (2018), който след триумфа си на нидерландски намира международна публика. Две години по-късно англоезичният превод печели International Booker, една от най-престижните международни награди.

Това е исторически триумф: Райнефелд (р. 1991) се трансформира в първия холандски създател с сходно отличие. По същото време излизат втори разказ и втора книга с лирика - общо четири заглавия, преди да навърши 30 години.

Романът " Неудобството на вечерта " е необикновен случай, защото е по едно и също време извънредно високо оценен и напълно не за всеки. Това е книга, която множеството читатели сами ще купят, няма да получат за подарък. Корицата на българското издание елементарно основава асоциации, че историята има нещо общо с детската литература - както въпреки всичко подсказва типографията, сюжетът е в диаметралната притивоположност.

Авторовото алтер его е 10-годишната Яс, която сходно на Райнефелд губи брат си в ранна детска възраст и израства в извънредно консервативно католическо семейство. Прототипът на изолираното село е Нойвендайк, родното място на създателя. Всички елементи в фамилните връзки и тягостната атмосфера във фермата им построяват едно непрекъснато напрежение, от което Рейнефелд не дава никаква отмора. На финалните страници може да се почувствате все едно сте гледали два кино лентата на Ларс декор Триер един след различен.

Първоначалният локален триумф на романа се крие в надникването на проблеми, които са по едно и също време настоящи, само че рядко обсъждани по сходен метод: ревностните християнски общества са особена тематика в Холандия, защото контрастират на мултикултурната атмосфера на огромните градове. Така Райнефелд е към ден сегашен един от най-известните европейски писатели и сигурно най-известният гражданин на селото.

Идва и още един характерен миг към тези събития. Райнефелд се дефинира като небинарен човек, т.е. не се асоциира твърдо с мъжкия или женския пол, употребява местоименията they/them (те/тях, във форма на така наречен само " те " на британски език), само че Zij/haar (тя/нея) на нидерландски, където сходна форма в само число липсва.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР