Мария Мусаелян е родила близначки в неделя, но сега се

...
Мария Мусаелян е родила близначки в неделя, но сега се
Коментари Харесай

Обсада: Нагорни Карабах обвинява Азербайджан, че блокира линиите за доставки

Мария Мусаелян е родила близначки в неделя, само че в този момент се тормози дали ще успее да ги резервира живи . След като Азербайджан беше упрекнат , че блокира съзнателно всички линии за доставки , ориентирани към етническия арменски анклав Нагорни Карабах , нарастват опасенията за ориста на 100 000 души, които живеят там, предава „ Politico “.

„ Имаше дни по време на бременността ми, когато знаех, че не се храня задоволително щедро. Сега обаче не става въпрос единствено за храна. Няма тоалетна хартия, няма паста за зъби, няма бебешка храна, няма облекла за децата “, споделя още в телефонно изявление 25-годишната Мария , която по специалност е юрист. Жената споделя, че сега се намира в столицата на района – Степанакерт .

В началото на 90-те години на ХХ век  е избухнал спор сред арменците от Нагорни Карабах и Азербайджан . Стотици хиляди азербайджанци са били убити или принудени да изоставен домовете си, когато арменците са съумели да поемат контрола и да афишират независимостта на своята непризната отцепническа страна – в интернационално приетите граници на Азербайджан, само че откъсната от останалата част на страната с окопи и укрепления. През 2020 година обаче Азербайджан обърна обстановката в своя изгода с решителна атака , при която бяха отвоювани основни елементи от анклава . В последна сметка бойните дейности беше потушени с посредничеството на Русия , само че през последните месеци Азербайджан стегна примката във връзка с Лачинския кулоар – планински път, който е единствената връзка сред Нагорни Карабах и Армения.

Блокада

В Корнидзор , арменско село на границата с Азербайджан , през последния месец на контролно-пропускателния пункт се вие дълга опашка от бели камиони , натоварени със стотици тонове брашно , олио и други доставки от първа нужда , изпратени от арменското държавно управление. Азербайджан отхвърля да ги пропусне. Наблизо до пункта дребни момчета гонят футболна топка по прашното поле, като понякога надават крясъци, когато тя се удари в някои от спрелите транспортни средства.

Организациите за помощ, в това число Международният комитет на Червения кръст, също настояват, че не са в положение да доставят храна и гориво в отдалечения район, като предизвестяват, че се задава филантропична рецесия .

„ Ситуацията е съвсем пагубна. Няма сфера на живота, която да не е наранена, “, съобщи Сергей Казарян , външен министър в държавно управление на Нагорни Карабах.

Азербайджан разгласи, че има решение на казуса, само че то не е задоволително за жителите на Нагорни Карабах, които се надяват да запазят най-малко до известна степен своята самостоятелност . Хикмет Хаджиев , консултант в региона на външната политика на азербайджанския президент Илхам Алиев , упорства, че „ пътят за Лачин е отворен “ , като в същото време отхвърля да изясни за какво Червеният кръст и други интернационалните организации не могат да го преминат свободно. Той разяснява още, че държавното управление му няма нищо срещу да се доставя помощ, единствено че не по Лачинския кулоар от Армения, а от азербайджанския град Агдам , защото той „ исторически свързва Карабах с континентален Азербайджан “ и е „ по-евтин и по-удобен “.  Русия нерешително поддържа концепцията, до момента в който Европейски Съюз и Съединени американски щати настояват, че това не е опция на Лачин.

Мотивът на Баку за този ход наподобява явен . Докато Лачинският кулоар предлага на Нагорни Карабах непрекъсната избавителна линия за Армения, доставките през Агдам, който се намира на изток от анклава, ще изискват дълъг, заобикалящ пренос през Азербайджан.

Сергей Казарян съобщи, че предлагането на Азербайджан да се доставя помощ посредством Агдам е опит да принуди карабахските арменци да се откажат от независимостта си и да одобряват да бъдат част от Азербайджан .

„ Ако приемем отварянето на пътя за Агдам и снабдяването от азербайджанска страна, ние узаконяваме закононарушението, което те правят, “, показа още министърът.

Засега локалните поданици съумяват да устоят, само че филантропичната рецесия наподобява все по-близо . През юли един от арменските лекари в Карабах разкри, че спонтанните аборти в покрайнината са се утроили вследствие на недохранването и неналичието на медицински грижи, а локалните медии оповестиха, че една жена е изгубила бебето си, откакто не е могла да стигне до болничното заведение заради липса на гориво за колата за спешна помощ.

Селскостопанската работа в Нагорни Карабах също е в застой , защото липсва гориво за зареждане на селскостопанските машини, както за преместване на храна от едно място на друго, настояват локални чиновници. Те също по този начин настояват, че азербайджанските сили са обстрелвали съзнателно локалните ферми , което прави съвсем невероятно засяването на култури и събирането на сено за животните.

Властите на Нагорни Карабах приканиха Европейски Съюз , Съединени американски щати и други страни да наложат наказания на Азербайджан и да упорстват за връщане на предходното състояние , с цел да се предотврати по-мащабна рецесия. По време на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации , свикано предходната седмица, редица страни, измежду които Съединени американски щати, Обединеното кралство, Франция и Русия, признаха, че блокадата продължава , и приканиха да бъде позволено внасянето на помощ за изолирания район. Проведените диспути обаче подчертаха какъв брой са разединени двете страни в спора.

Постоянният представител на Азербайджан в Организация на обединените нации Яшар Алиев сподели разпечатки на изявления в Instagram , за които се твърди, че показват по какъв начин карабахските арменци се хранят добре и живеят обикновено . Той се обърна към представителите на останалите страни с думите: „ Хората са щастливи. Те танцуват на сватбеното си празненство. Това е празник. Много вкусни бисквити! “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР