Мантинелата, отделяща паркинга за почивка от пътното платно на магистрала

...
Мантинелата, отделяща паркинга за почивка от пътното платно на магистрала
Коментари Харесай

Мантинелата на Струма е опасна, установи прокуратурата. Издирва се осми оцелял

Мантинелата, отделяща паркинга за отмора от пътното платно на автомагистрала " Струма ", е рискова за придвижването и евентуално е спомогнала за тежката злополука, при която починаха 44 души. Това съобщи шефът на Националното разследване Борислав Сарафов. По думите му нейното място въобще не е там. Именно в тази мантинела е бил първият удар.

Разследващите са проверявали и версията за терористичен акт, сподели още Сарафов. Следи от гърмеж не са открити и тя е отхвърлена. Към момента водещата версия е човешка неточност.

Автобусът не е превозвал туби с гориво. Намерени са три такива, само че те не са били цялостни.

Най-вероятно има още един оживял при злополуката, стана ясно от изказванията на проверяващите. Говорителят на основния прокурор Сийка Милева съобщи, че един от настанените в " Пирогов " е разказал, че е сигурен, че има още един оживял. Според описите в рейса са пътували 52 души. На място са открити 44 тела. В болница са настанени 7 души. Какво се е случило с изчезналия пасажер все още проверяващите не знаят. Възможно е той да се е прекачил на някой от другите три рейса по време на почивките.

Взрив не е имало

Сарафов, който преди два дни твърдеше, че е съвсем несъмнено, че е имало гърмеж в този момент отхвърли детонацията. От думите стана ясно, че за гърмеж са говорили служащите от близката каменна кариера. Шумът обаче в действителност е бил от мощния удар, изясни шефът на следствието.

Твърде евентуално е маркировката и мантинелата да са объркали водача на рейса, съобщи водещият делото следовател Маринов. Той евентуално се е заблудил и е опитал да завие надясно, а когато е осъзнал грешката, е било твърдо късно. Автобусът безусловно се е нанизал върху разграничителната мантинела и е отнесъл девет от колчетата ѝ. Последвало е придвижване наляво, при което се е блъснал в прилежащата мантинела и е спрял там.

Предполага се, че тогава е почнал пожарът. Към момента проверяващите нямат пояснение за интензивното горене, тъй като на място не са открити никакви други запалими субстанции с изключение на нормалните - гориво и масло.

Машанс

При удара предната врата на рейса е изхвърчала, изясни Маринов. Въпреки това пасажерите не са могли да излязат през нея, тъй като там към този момент е имало огън, изясни следователят. Хората са се струпали в средата на транспортното средство. Задната врата пък се оказал блокирана от мантинелата вляво. Затова единственият излаз са останали прозорците. Именно през задния са излезли оживелите.

Загиналите не са умряли от контузии или разкъсвания, получени в резултат на удара изясни Сарафов. Предполага се, че всички са умряли от задушаване, защото в дихателните им пътища са открити сажди.

Организацията е зле проведена

Разследващите са на безапелационното мнение, че организацията на придвижване във въпросната права е неприятна, разбра се от думите на Сарафов. Той разяснява, че разграничителната мантинела освен не е потребна, само че е и рискова. Главният прокурор Иван Гешев е упълномощил на административната прокуратура инспекция на метода, по който е сложена маркировката, изясни пък Милева. Ако се открият данни за закононарушение, ще се образува друго дело.

Многократно през последните дни и елементарни шофоьори, и специалисти обявиха, че мантинелата в действителност е рискова, тъй като се появява внезапно след завой и обърква водачите. Автомобилният играч Димитър Илиев изрече тезата, че водачът на авариралия рейс евентуално е решил, че в сектора има и трето платно и, спазвайки разпоредбите, е решил да се престрои в най-дясната лента. Въпросното място за отмора бе сигнализирано единствено с един знак за чешма, който бе паднал и втори - за отбивка, който обаче е на сантиметри преди на мантинелата отдясно.

Като шмиргел

На прокурорския брифинг в четвъртък се разбра и друга детайлност - спирачен път е имало. Според следователя Маринов подобен е открит и преди, след първия удар в мантинелата, което значи, че е имало опит рейсът да бъде овладян.

Разследващите към момента нямат пояснения за интензивния пожар. По този въпрос се чака умозаключение на експертиза.

" Вероятна все още версия за запалването е откачване на мантинелата, дясната мантинела, стърженето ѝ по асфалта, което е провокирало резултат като шмиргел, то безусловно е било огниво, кълбо от искри, което е провокирало в последна сметка течностите на рейса - нафта, масла, двигателно и трансмисионно - да се възпламенят и да провокират такова интензивно горене. Отделен е въпросът, че рейсът има и въздушни възглавници, които са се взривили и също са съдействали за въпламеняването ", съобщи пък Сарафов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР