Манфред Вебер, лидер на Европейската народна партия и на парламентарната

...
Манфред Вебер, лидер на Европейската народна партия и на парламентарната
Коментари Харесай

След скандала с двойната заплата, Манфред Вебер започва да губи довери в партията си

Манфред Вебер, водач на Европейската национална партия и на парламентарната група на ЕНП в Европарламента, основава много главоболия на съпартийците си в Германия. И изключително на ръководителя на Христяндемократическия съюз (ХДС) Фридрих Мерц, най-голямата немска партия, член на ЕНП.

Поводите са два - единият е абсурдът със заплатата му, откакто се разбра, че е получавал втора заплата като ръководител на ЕНП - нещо, което никой от предшествениците му не е правил, с изключение на тази като евродепутат.

ЕНП е европейското обединяване на дясноцентристките обединения в Европа. Две български партии членуват в ЕНП - Граждани за европейско развиване на България и Демократична България, катп Вебер е най-хубавият политически другар на водача на ГЕРБ Бойко Борисов и постоянно го поддържа в сложни моменти, в това число от трибуната на Европейския парламент.

Втория мотив за сивите облаци над Манфред Вебер е, че той без да пита вкара ръководителя на Европейския парламент, малтийката Роберта Мецола, в играта като топ претендент на ЕНП за идващите европейски избори.

Това е на фона на цялостен консенсус Германия, че лицето на акцията на десницата в идващите европейски избори следващата година ще е сегашният ръководител на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен.

Вебер избра момента за тази политическа конспирация в разгара на вълненията със противоречивата му втора заплата. Миналата седмица немското издание " Шпигел " оповести, че като ръководител на ЕНП Вебер взима към 9000 евро чисто на месец, макар че той към този момент печели добре като евродепутат.

По време на съвещание на партийния орган на ХДС ръководителят на групировката Фридрих Мерц е споделил, че чака Вебер да обясни въпроса тази седмица, настояват участници, представени още веднъж от " Шпигел ". За Вебер тази рецензията на Мерц е смущаваща.

Допреди няколко дни на съвещание на председателството на ЕНП, Вебер заявяваше, че Мерц го е уверил, че поддържа въпроса със заплатите. Сега се оказва, че е било единствено пожелателно мислене. Това прави нещата политически рискови за Вебер.

Ако загуби поддръжката на Мерц, той остава самичък, защото ръководителят на Християнсоциалния съюз Маркус Зьодер - другата немска партия в ЕНП, по този начин или другояче не му е поддръжка.

Думите на Мерц по адрес на Вебер са нещо като последно предизвестие.

Вебер има и предходни гафове, които на равнище ЕНП са проблематични. Първо демонстративно се подреди до италианския министър председател Джорджа Мелони и не изключи опцията партията ѝ „ Италианки братя “ да се причисли към ЕНП. В доста от западните общества, в това число немското, има особена сензитивност и недоверчивост по линия на постфашистката предистория на групировката на Мелони..

Пак тогава Вебер се базира на утвърждението на Мерц, което беше много спекулативно. Лидерът на ХДС просто беше декларирал по време на партийна конференция на съдружната ХСС, че Германия би трябвало да продължи да приказва с италианското държавно управление.

Другата огромна неточност беше, че Вебер уточни ръководителя на Европарламента Мецола като вероятен най-хубав претендент за ЕНП. Фон дер Лайен може и да има доста критици от консервативното крило на личната си партия, само че даже и самият Вебер знае, че кандидатурата ѝ няма метод да бъде сложена под въпрос – стига тя да желае да се кандидатира. И никой в ​​Брюксел не се съмнява в това.

Сагата със заплатата му като партиен водач, чашата към този момент може и да прелее.

От правна позиция въпросът наподобява в ред - има и съответната резолюция на политическата асамблея на ЕНП в Лисабон от ноември.

Защитаната теза на Вебер е, че работи образцово, тъй като, за разлика от предшествениците си, е направил възнагражденията си транспарантни.

Това обаче е доста самобитна форма на бистрота. На аудиозапис от срещата, който е разполагаем на " Шпигел ", ковчежникът на ЕНП Пауло Рангел може да бъде чут да афишира: „ Сега някои бюрократични неща “.

На мъчно понятен британски той приказва за разноските за отопление и електричество, след което ненадейно споделя: „ Другите разноски включват възнаграждението на президента на ЕНП, което не се е трансформирало спрямо предходните президенти на ЕНП Жозеф Дол и Доналд Туск. “

След това продължава да приказва за някакви други разноски, свързани с щемпел на материали.

От редакцията на немската медия са разговаряли с няколко участници в срещата и никой не съумял да разбере какво ще се гласоподава. Отделно, пасажът не е даже включен във версията на протокола, изпратен на делегатите малко след срещата на 4 декември.

Едва откакто в партията пораждат въпроси по отношение на заплащанията, цялостният запис е оповестен във вътрешната мрежа на 2 февруари. Този път думите на Пауло Рангел са вътре.

В решението на ЕНП също не се загатва, че Туск и Даул в действителност са получавали междинни заплащания за малко време, само че за разлика от Вебер, те не са имал над 100 000 евро непрекъснати надбавки като евродепутати, в допълнение към заплатата си на ръководител.

Прави усещане и че на никое място не се загатва точният размер на възнаграждението – и кой го е определил.

Вебер възнамеряваше да предложения водещите политици от ЕНП от всичките 27 държави-членки на Европейски Съюз на среща в Испания пред юни. Идеята беше да се разиска ориентацията на партията за евроизборите през идната година и възможният топ претендент.

Ако Вебер не внимава, допустимо е и друга тематика да излезе на дневен ред: тази за личното му бъдеще, приключва " Шпигел ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР