Манекенът Адам, който пресъздава термофизиологията на мъжа, ще помага за

...
Манекенът Адам, който пресъздава термофизиологията на мъжа, ще помага за
Коментари Харесай

Уникален манекен пресъздава усещанията на хирург по време на операция

Манекенът Адам, който пресъздава термофизиологията на мъжа, ще оказва помощ за възстановяване на работната среда. Той ще се намира в една от новите лаборатории в Техническия университет - София. С помощта на топлинна камера учените в нея ще могат да изследват по какъв начин температурата в офиса и неналичието на О2 въздействат на работата и да вършат оферти за подобряването й.

Адам е единственият сходен манекен в България. Той симулира общоприета мъжка фигура - 176 см, и имитира 70-килограмов мъж. " Адам е сурогат на индивида в среди, в които човек би стоял мъчно имобилен дълго време или може да има условия на наличието на въздуха, които не са най-хубави за индивида “, изясни пред " Телеграф “ ръководителят на лабораторията проф. Радостина Ангелова. Тя добави, че защото в някои обстановки полът на индивида не е без значение и има разлика сред термофизиологията и формите на мъжа и дамата, скоро чакат да дойде и Ева.

В лабораторията ще бъде построена и неповторима за България топлинна камера, която да наблюдава тези процеси. " Самата топлинна камера би могла да обезпечи такива условия на околната среда, които в естествени обстановки се появяват рядко или не са безвредни за хората “, изясни проф. Ангелова.

С камерата и манекените учените могат да изследват въздействието на температурата при осъществяването на избрани действия. 

" Може да имитираме по какъв начин се усеща хирург по време на 8-часова сърдечно-съдова интервенция при температура над 30º под лампите. Да забележим какво се случва с него, без да мъчим хирурга и да вършим тези измервания с него “, даде за образец проф. Ангелова. Тя изясни, че една от дилемите на лабораторията е да охарактеризира вътрешната среда от позиция на човешкото здраве, комфорт и продуктивност.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР