Малко се знае за историята на българските гори. България е

...
Малко се знае за историята на българските гори. България е
Коментари Харесай

Проф. Живков: Преди век България е била обезлесена, сега горите са нараснали значително

„ Малко се знае за историята на българските гори. България е била много по-обезлесена преди 50-60-100 години, доста повече е приличала на Гърция, а в този момент разликата сред двете страни е явна “.

Това съобщи пред Радио „ Фокус “ проф. Васил Живков – ръководител на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната индустрия.

Той добави, че с помощта на образованите лесовъди у нас през последните 60 години българската гора е повишена доста . По думите му страната ни е на осмо място по залесени територии с гора – към 38.5% от общата територия .

„ Много погрешно е схващането, че българската гора е унищожена, изсечена, не е стопанисвана “.

Според него горските територии у нас са отглеждани с доста огромно внимание и грижи , което е довело до положителните резултати . Той въпреки всичко призна, че има и не нерегламентирани практики и е изцяло обикновено хората да се нервират от тях.

„ Когато една гора се ръководи стабилно, тя има потребност от сеч “.

Проф. Васил Живков изясни, че на процедура това ще усили нейния приръст и в това време ще даде повече материал за хората. От друга страна, в случай че тя бъде оставена на произвола, тогава дърветата ще стартират да падат сами , да гният и да връщат въглероден диоксид. Според него това би било нездравословно за българската стопанска система, защото тази дървесина няма да отива в производството и да носи някаква принадена стойност. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР