Малко под 17 хил. тона е произведената валцова и пресова

...
Малко под 17 хил. тона е произведената валцова и пресова
Коментари Харесай

Печалбата на "Алкомет" спада заради увеличени материални запаси

Малко под 17 хиляди тона е създадената валцова и пресова продукция в завода за първите три месеца на годината

Производителят на алуминиеви произведения " Алкомет " покачва леко приходите си през първото тримесечие на годината, само че увеличените материални ресурси намаляват облагата му. Това демонстрира докладът на сдружението. С приключването на капиталовата стратегия за 40 млн. евро и достигането на цялостен потенциал на новото съоръжение до края на годината компанията чака продажбите на пресови артикули да набъбнат доста.

Финансови резултати

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Нетните доходи от продажби на " Алкомет " нарастват с по-малко от 1% през първото тримесечие на годината (виж таблицата). В същото време компанията регистрира по-големи оперативни разноски, макар намаляването на разноските за материали. Основната причина за това са по-големите ресурси от продукция, където растежът е с към една трета. Леко покачване има и при разноските за заплати и осигуровки поради увеличението на личния състав по отношение на капиталовия план, като към края на март в завода работят 1057 души. Печалбата след налози за интервала е с към 800 хиляди лева по-малка, в сравнение с преди година.

Промяна в микса

Производството в шуменския цех е намаляло с към 5% по отношение на първото тримесечие на предходната година, като общият размер продукция на валцовия и пресовия завод е 16.9 хиляди тона. В количествено отношение продажбите регистрират лек спад до общо 17.8 хиляди тона.

Подробните индустриални данни демонстрират, че продуктовият микс продължава да се трансформира, като се усилва делът на изделията с по-висока добавена стойност. При пресовите артикули да вземем за пример с главен дял от продажбите остават общоприетите профили, само че размерът им понижава за сметка на специфичните профили, които от своя страна порастват. От началото на годината в пусков развой е нова 2500-тонна преса, закупена като част от по-широка капиталова стратегия за 40 млн. евро. От компанията чакат усвояването на потенциала й през тази година да обезпечи забележителен растеж на продажбите, като производството на пресови артикули се чака да нарасне с 40%.

При валцовите произведения също има помяна в творби микс. Лек растеж има при главния артикул - домакинско фолио, където " Алкомет " държи една пета от европейския пазар, а най-значително е нарастването при относително новия артикул финсток (алуминиеви ленти за топлообменници), където продажбите нарастват повече от четири пъти, въпреки и при относително дребни към този момент размери. От компанията изясняват измененията както с пазарни, по този начин и с конюнктурни аргументи.

Основен пазар за продукцията на шуменския цех е Германия, следвана от Полша, Италия, Испания и така нататък От две години компанията изнася и за Съединени американски щати.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР