Малките пластмасови шампоани и душ гелове по хотелите остават в

...
Малките пластмасови шампоани и душ гелове по хотелите остават в
Коментари Харесай

Изчезват шампоанчета и душ гелове по хотелите, куфарите без фолио на летищата

Малките пластмасови шампоани и душ гелове по хотелите остават в предишното, а с тях си отива и пакетирането на куфарите по летищата със стреч фолио. Изчезват и тънките транспарантни торбички, в които постоянно прибираме плодовете и зеленчуците си, до момента в който пазарим. И това не е всичко - опаковките в Европейски Съюз би трябвало да станат напълно рециклируеми, а до 2029 година разделното изхвърляне на отпадъците да се увеличи до 90%.

Целта е в Европейски Съюз да се понижат ненужните опаковки с 5% до 2030 година, 10% до 2035 година и 15% до 2040 година Като цяло количеството пластмасови опаковки в Европа би трябвало да спадне с 10% до 2030 година, 15% до 2035 година и 20% до 2040 година

Това излиза наяве от позицията на Европейския парламент, която бе гласувана с голямо болшинство преди седмици.

Евродепутатите се събраха, с цел да обсъдят законодателството за намаляването на отпадъците, които блокът генерира годишно. Темата бе мотив за следващото разделяне в позициите на политиците в Брюксел. В последна сметка те реализираха единодушие и одобриха мнението си с 426 гласа “за ”, 125 “против ” и 74 “въздържал се ”.

С към този момент признатата позиция на Народното събрание могат да стартират договаряния с страните членки на Европейски Съюз за завършване на закона в така наречен тристранни диалози, в които вземат участие Съветът на Европейски Съюз, Европейската комисия и Народното събрание.

Законодателите обаче гласоподаваха за намаляване на някои основни ограничения, подхванати в предишното, в това число повторната приложимост и възбраната за ненужни опаковки. Това породи под напрежение спор, последван от интензивно лобиране, и докара до политическо разделяне по поредна тематика.

Без спомагателни ограничения тази цифра се чака да нарасне на 209 кг на човек до 2030 година, написа в европейския отчет. През 2018 година в Европейски Съюз пакетирането е било бизнес, генериращ 355 милиарда евро оборот. Този бранш обаче е и непрестанно възходящ източник на боклуци. Според разбор на Европарламента общото количество се е нараснало от 66 милиона тона през 2009 година на 84 милиона тона през 2021 година единствено за територията на съюза, се показва в документа.

Плашещата наклонност е мотивът евродепутатите да възобновят натиска си върху страните членки, като слагат нови условия: да затегнат контрола над преработването, да насърчават повторното потребление на избрани артикули, с цел да предотвратят генерирането на несъразмерни количества боклуци, да забранят така наречен безконечни химикали в опаковъчните браншове, които са нездравословни за здравето. 

На процедура Брюксел реализира обща позиция за възбрана на доста леки пластмасови торбички (под 15 микрона). Изключение от това предписание е, в случай че те се употребяват от хигиенични съображения или за закупуване на насипни храни. Евродепутатите оферират също прецизни ограничавания за потреблението на избрани опаковки за еднократна приложимост. Към тях спадат стреч фолио за куфари на летищата и пластмасовите кутии и шишенца за тоалетни такъми в хотелите.

Законодателите желаят да се засилят условията за опаковки, които влизат в контакт с храни. За да се предотвратят неподходящи последствия за здравето, е препоръчано в производството да се забрани потреблението на така наречен безконечни химикали (пер- и полифлуорирани алкални субстанции или PFAS) и бисфенол А.

Обмисля се по какъв начин да се насърчи повторното потребление на кутия или шише. Една от концепциите е заведенията за хранене и кафенетата да дават на потребителите опцията да си носят лична кутия, в която да приберат храната.

Според критици на гласуваните промени облагата на избрани бизнеси е победила над опазването на околната среда. А екоактивисти питат по какъв начин е допустимо заложените нови цели (100% преработване на опаковки и 90% разделно събиране на отпадъци) да се реализиран, като се има поради, че законът отслабва ограниченията, а не ги стяга.

“Не можем да намерим рециклиран метод да излезем от тази неразбория ”, сподели ирландската евродепутатка Грейс О`Съливан. “Ако вашата пластмасова чаша за еднократна приложимост бъде рециклирана в пластмасова торбичка за еднократна приложимост, това не е стабилно. Ако вашите пластмасови отпадъци бъдат сменени с картонени, те не са устойчиви. И в случай че продължим да генерираме равнища на боклуци със сегашните темпове, това по формулировка е неустойчиво ”, означи тя.

На процедура политиката на предоставяне на втори живот на един артикул също бе смекчена с новата наредба. Тя разреши на страните от Европейски Съюз да нарушат авансово заложените цели за 2030 година, само че единствено за съответен вид опаковка - в случай че е направена от най-малко 85% рециклирани материали. Това в допълнение разпали гнева на неправителствени организации и леви депутати, които разкритикуваха институцията, че се поддава на натиска от промишлеността.

“Договореният текст се чете като коледния лист с стремежи на опаковъчното лоби ”, сподели немският народен представител Делара Буркхард, която се бореше за строги разпореждания от името на социалистическата група в Народното събрание. Тя бе безапелационна, че европейските законодатели са можели да трансфорат опаковките за многократна приложимост в норма в цяла Европа, както и

Бизнесът също недоволства от поставените амбициозни цели за вложение на рециклирано наличие. Браншови организации считат, че условията мъчно ще бъдат осъществени през идните години. Освен това се показва, че решенията за въпросните ограничения против пластмасата са голословни и не са направени задоволително разбори и проучвания, с цел да се стигне до съответно умозаключение по какъв начин най-ефективно да се защищава околната среда.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР