Малки количества радиоактивен йод са открити във въздуха в Северна

...
Малки количества радиоактивен йод са открити във въздуха в Северна
Коментари Харесай

Повишена радиация в Норвегия след взрива в Русия

Малки количества радиоактивен йод са открити във въздуха в Северна Норвегия в дните след смъртоносната детонация при тествания на ракетен мотор в Русия покрай общата граница, съобщи " Ройтерс ".

Норвежката работа за нуклеарна сигурност проучва пробите. Тя разкрила радиоактивния йод в станцията за пречистване на въздуха в Сванховд до съветската граница. Река служи за граница сред двете страни в най-северната им част. Пробите са взети в интервала 9-12 август, след гърмежа в района на Архангелск на 8 август. Кремъл крие в държавна загадка случилото се на военния полигон.

Руската държавна нуклеарна организация “Росатом” призна в събота, че петимата души, убити при гърмежа, са били нейни чиновници, а детонацията била обвързвана с “изотопни енергийни източници”. По-късно се разбра, че починалите са елитни учени, които са тествали евентуално тайното супероръжие на Путин “Буревестник” - крилата ракета, задвижвана с дребен нуклеарен реактор, за която съветският президент сподели, че е непобедима.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР