Макар и служебно, правителството на Гълъб Донев не се поколеба

...
Макар и служебно, правителството на Гълъб Донев не се поколеба
Коментари Харесай

Служебният кабинет си направи 30-годишна енергийна стратегия с 4 нови реактора

Макар и служебно, държавното управление на Гълъб Донев не се поколеба да извърши своята закана и показа през днешния ден на особено събитие " Стратегия за развиването на българската енергетика до 2053 година ". Това значи тактика с небосвод от цели 30 години напред. 

В документа се разписва концепцията за построяването на 4 нови нуклеарни рекатора, въпреки че е категорично казано, че това към този момент е просто концепция. А тази концепция включва опцията два от тези реактора да са нови мощности в АЕЦ " Козлодуй ", които да заменят бъдещето затваряне на пети и шести блок в централата. Те би трябвало да се изведат от употреба през 2050 година. Другите два реактора - на площадката на АЕЦ " Белене ". 

Затварянето на въглищните централи пък би трябвало да стартира чак от 2030 година, а не от 2025 година. Правителството си показва уреди за зелен водород, доста Водноелектрическа централа по поречието на река Дунав и несъмнено - ВЕИ. 

Причината за представянето на такава дълготрайна тактика бе обяснена от служебния министър председател Гълъб Донев с решението на Народното събрание да задължи държавното управление да предоговори текстове от Плана за възобновяване и резистентност, засягащи затварянето на въглъщните ни централи. Според Донев, Европейска комисия нямало да одобри предоговаряне без такава тактика. 
 Снимка: Българска телеграфна агенция

" По създание предоговаряне на Националния проект за възобновяване и резистентност е немислимо без стратегическата визия за развиването на електроенергийния бранш за идващите най-малко 30 години.

Визията отразява националните специфики в региона на енергийните запаси и общите европейски политики и цели за развиване на енергетиката в светлината на европейския Зелен пакт.

Основен приоритет при правенето на тактиката е гарантирането на енергийната и националната сигурност и запазването на водещата роля на България, като чист експортьор на електрическа сила и балансьор, за района ", каза  Донев.

Тепърва документът ще бъде показан в Министерски съвет и гласуван там. 


България не може да си разреши повече безвремие, без значение дали е служебно или постоянно държавно управление, и е отговорност на всички да седнем дружно и да мислим за бъдещето на страната, сподели и президентът Румен Радев, който откри кръглата маса.

" Развихрилата се енергийна рецесия в международен мащаб сподели голямото значение на енергетиката, освен като значима част от националната сигурност, само че и като главен фактор за устойчива и просперираща стопанска система.

Ние сме облагодетелствани. В тази развихрила се рецесия ние ясно осъзнахме какво значи да имаш мощности, да имаш един добре уравновесен микс, да имаш една огромна самостоятелност и самостоятелност на личната енергийна система ", сподели още той.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР