Мъжът, който се е грижел за кучетата, убили до смърт

...
Мъжът, който се е грижел за кучетата, убили до смърт
Коментари Харесай

Стопанинът на кучетата, разкъсали жена в Долна Оряховица, бил в чужбина

Мъжът, който се е грижел за кучетата, умъртвили до гибел жена в Долна Оряховица, е заържан за 72 часа. Истинският им притежател се намира в чужбина. Това съобщи наблюдаващият прокурор от Окръжната прокуратура във Велико Търново Даниела Харитонова във връзка вчерашния безразсъден случай с нахапаната от кучета до гибел 41-годишна жена от Долна Оряховица.  

„ Днес стана ясно, че дамата е умряла в резултат на остра кръвозагуба, която е настъпила след многочислени контузии, породени от група кучета. Това наложи смяна в първичната тенденция на следствието – от умишлено убийство към преквалифициране на действието като закононарушение по чл.325в от Наказателен кодекс. Текстът планува наказване за всяко лице, под чиито грижи се намира гръбначно животно, предизвикало телесна щета и гибел на обещано лице “, посочи наблюдаващият следствието прокурор Даниела Харитонова.

Според нея стопанинът се е грижил за пет междинни на растеж кучета все още на случая, само че постоянно към тях са се включили и други бездомни животни. Наказанието, планувано в закона, е пет години отнемане от свобода и 10 000 лева парична санкция. Предвид събраните данни прокурор Харитонова е повдигнала обвинявания против стопанина на кучетата, които са нахапали до гибел дамата.

„ Внесох искане за налагане на мярка „ задържане под стража “ за стопанина на петте кучета в Районен съд – Горна Оряховица, като делото ще бъде прегледано в утрешния ден “, посочи още прокурор Даниела Харитонова. Тя описа още, че мъжът е отглеждал до 10-15 кучета, като е осигурявал гледач, на който е плащал да се грижи за животните, когато е бил отвън страната.

„ Това, което е открито в хода на следствието, е, че кучетата не са безстопанствени. Отговорността за случилото се съгласно закона носи този, който е притежател или полага грижи за животните. В случая тези хора са известни и наблюдаващият прокурор е решил кой да бъде притеглен към отговорност “, изясни и представителят на Окръжната прокуратура във Велико Търново Илиан Благоев.

Той добави, че редом с това, така като кучетата са се разхождали свободно и за това е имало подадени сигнали, е формирана инспекция от Окръжна прокуратура във Велико Търново. Тя се е самосезирала и ще извърши следствие дали виновните институции са изпълнили отговорностите си по  Закона за отбрана на животните и по Закона за ветеринарномедицинската активност.

„ Имаме свидетелка, която в предишен интервал от време е била гонена и хапана от същите тези кучета. Тя обаче не е подавала тъжба “, сподели още прокурор Даниела Харитонова, цитира Би Ти Ви. От думите й стана ясно още, че сега кучетата са умъртвени, тъй като е трябвало да бъдат изследвани за съществуването на биологичен материал от жертвата в стомасите им.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР