Любовният и винен февруари е вече зад гърба ни. Сърдечните

...
Любовният и винен февруари е вече зад гърба ни. Сърдечните
Коментари Харесай

10-те най-продавани книги на издателство „Сиела“ за февруари 2020 г.

Любовният и винен февруари е към този момент зад тила ни. Сърдечните безредици оставихме към датата 14-ти, само че запасите от компактно алено вино са постоянно подготвени да ни стоплят във към момента хладните зимни вечер. Чаша вино и вълнуваща книга… каква по-добра зимна композиция?

Верни на традицията, и при започване на март сме ви приготвили потребен лист със заглавия от книжния пазар, които си коства да прочетете. Щипка история, малко наставнически проблеми, фантастика на усет, лъжица кримки. Разбъркваме добре и коктейлът е подготвен.

Ето 10-те най-продавани книги на издателство „ Сиела “ за февруари 2020 година


10. „ Да оцелееш като родител 2 “
Майко блага!

Здравейте, родители или бъдещи такива! Я гледай ти, каква книга сте хванали в ръка – „ Да оцелееш като родител “. Някои ще кажат – е какво има да му се оцелява, то нищо и никаква работа, къде-къде по-трудно е да оцелееш в джунглата или в снежна вихрушка в планината! И вие сте прави, само че позволете ни да ви дадем няколко образеца и от родителската джунгла.

Как се оцелява, когато си самотна майка на три деца? Как се претърпява хроничната отмалялост? Какво е да имаш „ друго “ дете? И за какво да чуеш, че си болна, от време на време е най-хубавото нещо на света?

А в този момент прибавете и напълно нормалните паники и безредици – по какъв начин да осведомяваме колегата, че ще става татко, къде да го родим това дете, освен това, в случай че може, при най-хубавите и щадящи условия и за майката, и за бебето! След това се стартира – някой няма да желае да яде, различен постоянно ще подсмърча, трети ще го гледат строго и укорително на родителската среща, някой ще има глисти, различен – въшки, а някои майки напряко ще си мечтаят да са се родили в джунглата и да имат бебе антилопа. Защото бебето антилопа не се въргаля в локвите, не търчи да пресича улици като гламаво и не си бърка с вилица в очите!

Накрая не ни остава нищо друго с изключение на да си кажем, че каквото и да се случва, въпреки всичко значимото е да сме здрави и да се грижим за себе си, с цел да може и другите към нас да са добре. Защото това е то да си родител – едно безпределно премеждие, в което има от всичко по малко – и смях, и горест, и болежка, и наслада. Но всичко постоянно си заслужава и не бихме го заменили за нищо на света.

9. „ Юридически взор към процеса на Васил Дякон Левски “
Маргарита Златарева

 10-те най-продавани книги на издателство

Как е приключил възходящият път на индивида, на който историята сложи ореол, издигна до небето и разгласи за светец, е въпрос за  Процеса на Васил Левски  от чисто юридически ъгъл.

Авторът не смята, че Османската страна през 1872–1873 година може да организира процесуално изискан углавен развой, съпоставим с тогавашното европейско наказателнопроцесуално право, а в противен случай – че углавното произвеждане е такова, каквото е разрешила военно-административната система на Империята, до неотдавна потънала само в правото на Шериата.

В книгата се откроява уважителното отношение на Високата врата към „ главатаря на протеста “ и се акцентира по какъв начин разкритията за революционната му активност са смутили, разтревожили и заплашили „ вътрешната сигурност “ на тази към момента голяма и мощна империя.

Изтъква се, че Портата е принудена да организира развой с отзив в цяла Европа – могъщо оръжие за бъдещото национално избавление.

Апелът е да не се стремим да прогласяваме Процеса „ за нелегитимен “, тъй като по този начин подценяваме отношението на Османската страна към протичащото се в българските земи, омаловажаваме достойното държание на Апостола пред съда и великото му изпитание да провежда българите в битката за национална автономия.

8. „ Истории за лека нощ за девойки бунтарки 2 “
Елена Фавили, Франческа Кавало

„ Истории за лека нощ за девойки бунтарки “ събира историите на 100 изключителни девойки и дами от предишното и сегашното, които да вдъхновят читателките да се борят за фантазиите си и да имат вяра, че могат да трансформират света към по-добро. Сред тях са Астрид Линдгрен, Вирджиния Улф, Джейн Остин, Евита Перон, Екатерина Велика, Елизабет I, Клеопатра, Коко Шанел, Маргарет Тачър, Мария Калас, Мария Кюри, Мария Монтесори, Мишел Обама, сестрите Бронте, сестрите Серина и Винъс Уилямс, Фрида Кало, Хилъри Клинтън, Хипатия и др.

Продължението на сензационния бестселър на New York Times въодушевява девойките по целия свят да мечтаят повече, да се стремят все по-нагоре и да се борят с все мощ. „ Истории за лека нощ за девойки бунтарки 2 ” събира нови 100 приказки за лека нощ, отдадени на невероятни дами като Нефертити и Бионсе, Розалинд Франклин и Дж. К. Роулинг. Кралици и активистки, астронавтки и изобретателки – всички до една с удивителни ориси, които демонстрират, че няма нищо невероятно.

Тази невероятна книга демонстрира на девойките, че могат да бъдат всичко, което изискат.
Мелинда Гейтс


7. „ Ирландецът “
Чарлз Бранд

Една книга, която излиза за първи път през 2004 година, събра гениалния режисьор Мартин Скорсезе („ Добри момчета “) и надарения сценарист Стивън Зейлиън („ Списъкът на Шиндлер “) с живите митове Робърт Де Ниро, Ал Пачино и Джо Пеши.

Заедно те сътвориха своя magnum opus – блестяща корона в кариерата на популярни създатели, които през целия си креативен път като че ли са вървели точно в посоката, довела ги до „ Ирландецът “!

Пригответе се за епична сага в мрачния свят на проведената престъпност в следвоенна Америка. Хрониката, която ще прочетете, е персоналната, документална и шокираща изповед на именития Франк „ Ирландеца “ Шийран – деец от Втората световна война, шарлатанин и поръчков палач, работил с някои от основните фигури на XX век, който споделя пред следователя Чарлз Бранд своя застрашителен спомен.

Разгърнат в няколко десетилетия, сюжетът наблюдава изкачването на Шийран в престъпната подчиненост, връзките му с политическия и с профсъюзния хайлайф, а също и сензационните елементи към редица мистерии и неразрешени случаи, останали години наред в сянката на конспирациите и хипотезите. Докато ни води из тайните коридори на беззаконието, достигайки до разумната кулминационна точка – връзките му със синдикалния водач и деятел Джими Хофа, който изчезва безследно през лятото на 1975 година, Шийран рисува злокобния портрет на цяла една ера в американската история.

6. „ Фонтани на мълчанието “
Рута Сепетис

 10-те най-продавани книги на издателство

Любов, безмълвие и секрети се преплитат под сянката на диктатурата на Франко.

Мадрид, 1957 година Под фашистката тирания на генералисимус Франко, Испания крие мрачна загадка. Туристи и задгранични бизнесмени прииждат на вълни в Испания с приветливото заричане за слънце и хубаво вино.

Сред тях е 18-годишният Даниъл Матисън, наследник на петролен магнат, който идва в Мадрид с родителите си с вярата да усети връзка с родината на майка си през обектива на своя фотоапарат. Фотографията го сблъсква с Ана, чието семейство се бори с променливата си орис под дългата сянка на Гражданската война.

Снимките на Даниъл слагат неуместни въпроси, а рискове надничат зад ъгъла. Той е притиснат, подложен пред мъчно решение, което би трябвало да вземе, за да отбрани хората, които обича. Животи и сърца се сблъскват, а слънчевият испански град открива своята изненадващо мрачна вътрешност.

5. „ Кървавият портокал “
Хариет Тайс

 10-те най-продавани книги на издателство

Алисън е жена, постигнала триумфа. Кариерата ѝ като юрист набира скорост. У дома я чакат грижлив брачен партньор и очарователна щерка. Колегите я одобряват като равна и най-накрая е подготвена да поеме като бранител първото си дело за ликвидиране – значима крачка към издигането в правната подчиненост. Въпреки достиженията и упоритостите си обаче Алисън като че ли е програмирана да се самоунищожи.

Оплела се е в порочна и рискова полова спекулация, която е напът да унищожи живота ѝ, а алкохолната ѝ взаимозависимост излиза отвън надзор. Клиентката ѝ по настоящото дело крие злокобна загадка и разкриването ѝ може да се окаже пагубно. Точно когато нещата мъчно могат да станат по-заплетени и злокобни, Алисън стартира да получава цинични и заплашителни анонимни известия – някой, който знае прекомерно доста за персоналния ѝ живот, е по петите ѝ… и не ѝ мисли положителното.

„ Кървавият портокал “ е самоуверен и запаметяващ се книжовен дебют. Интелигентно изтъканата конспирация и препускащото деяние са сериозна поръчка за блестящото креативно бъдеще на английската писателка Хариет Тайс. С динамичния си жанр и със скандалните си персонажи тя съумява не просто да задържи вниманието върху нагорещените страници, а безусловно да пристрасти читателя и да не му разреши да се откъсне от книгата, до момента в който не се сблъска с шокиращата развръзка. Пригответе се за разказ без срам, който ни изправя пред суровата реалност… и който дълго няма да напусне мислите, сънищата и съвестта ви.

4. „ Вещерът 1: Последното предпочитание “
Анджей Сапковски

Това е книгaтa, ĸoятo дaдe нaчaлoтo нa пopeдицa, вдъxнoвилa ĸyлтoвaтa cepия poлeви игpи Тhе Wіtсhеr и родила eдин oт нaй-иĸoничнитe пepcoнaжи нa paзвлeĸaтeлнaтa индycтpия – вещера Гepaлт oт Pивия, Белия вълк.

Още с излизането си „ Πocлeднoтo жeлaниe “ трансформира зaвинaги пpeдcтaвитe зa cъвpeмeннo фeнтъзи, yмeлo пpeплитaйĸи мoтиви oт ĸлacичecĸитe пpиĸaзĸи, изтoчнoeвpoпeйcĸaтa митoлoгия и ĸpиминaлнитe иcтopии нa Peймънд Чaндлъp.

Toй нe e гepoй.

He e pицapят нa бял ĸoн, ĸoйтo cпacявa дeвoйĸaтa в пocлeдния мoмeнт.

Toй e пpoфecиoнaлиcт, ĸoйтo yбивa чyдoвищa cpeщy зaплaщaнe, комфортно лавирайки сред другите прослойки на обществото. Помага на просяци против медни монети и отхвърля златото на крале, в случай че задачата опонира на кодекса му.

Beщep – eдин oт пocлeднитe пpeдcтaвитeли нa лeгeндapнa ĸacтa oт мyтaнти, cъздaдeни, зa дa ce изпpaвят c мeч в pъĸa cpeщy вcичĸo, ĸoeтo дeбнe в мpaĸa, oтвъд oгньoвeтe нa чoвeшĸитe ceлищa.

Toй e лeгeндa.

И това е началото на неговата история!


3. „ 18% сиво “
Захари Карабашлиев

Зак е трийсет и няколко годишен някогашен фотограф, а в този момент чиновник в калифорнийска фармацевтична компания. Дни откакто любовта на живота му – Стела, го е напуснала, той минава границата с Мексико, с цел да удави тъгата в алкохол. В края на една луда нощ в Тихуана той попада на кървава сцена, намесва се, с цел да избави непознат живот, и по знамение съумява да се отърве жив със отмъкнатия от нападателите му ван.

Усложненията настъпват, когато в непознатия автомобил Зак намира чувал прясна марихуана. С тревата в багажника и платен на остаряло кино Никон, той поема към Източния бряг. Това странствуване – колкото напред в пространството, толкоз и обратно във времето – преплита две паралелни действителности: там преди и тук в този момент. В първата е невероятната му връзка със Стела, студентските години в България през 90-те, акомодацията по-късно в Америка. Втората действителност го слага в рискови обстановки, с които би трябвало да се оправя, с цел да продължи живота си.

В поредност от подиуми героят прекосява континента, с цел да доближи крайната си цел – Ню Йорк, където го чакат и най-големите тествания, както и истината за отсъствието на Стела.

Задъханият Cinema Verite жанр на този разказ държи читателя нащрек в очакване на всяка последваща сцена, а изненадващият, само че и неизбежно логически край го връща първоначално и го изкушава да препрочете тази история още веднъж и с други очи.

2. „ Тревожни хора “
Фредрик Бакман

 10-те най-продавани книги на издателство

„ Тревожни хора “ е лудешка комедия за заложническа драма по време на оглед на апартамент. Крайно несполучлив банков обирджия се заключва дружно със свръхентусиазиран брокер, двама кисели фенове на Ikea, жена в напреднала бременност, суициден мултимилионер… и заешка глава.

Сградата е обсадена, а на полицията се постанова да води договаряния и да носи пица. В последна сметка заложническата драма има благополучен край – обирджията се предава и пуска всички, само че когато служителите на реда нахлуват в жилището, вътре няма никого.

Започват серия комплицирани разпити на очевидци, при което пораждат няколко въпроса, към които се заформя класическа тайнственост:

Как е съумял да се измъкне обирджията? Защо всички са толкоз ядосани? И какво в действителност не им е НАРЕД на хората в днешно време?

1. „ Приспивна ария в Аушвиц “
Марио Ескобар

Базиран на същинска история за саможертватаи силата на майчината обич!

В една елементарна заран през 1943 година Хелене Ханеман приготвя децата си за учебно заведение. Но по стълбите към този момент громолят обувки на служители на реда. Най-ужасният ѝ призрачен сън става действителност – въпреки самата тя да е с безукорен генезис, брачният партньор ѝ, надарен цигулар, е ром и предстои на депортация в концлагер. Заповедта е ясна – Хелене може да продължи своя живот на независимост, само че любовта ѝ и техните деца би трябвало да бъдат отведени. Майката отхвърля да се отдели от фамилията си и поема по трънливия път към пъкъла, наименуван Аушвиц.

Германският ѝ генезис и уменията на здравна сестра разрешават на Хелене да стартира да работи с печално известния доктор Йозеф Менгеле, който по-късно в рядка демонстрация на състрадание ѝ разпорежда да провежда детска градина и учебно заведение за децата от лагера. Сред безграничното страдалчество тя има опция да обезпечи най-малко малко топлота, храна и вяра за най-невинните души. И ще се бори за тях с всички сили, както за личните си деца.

Но е пристигнал най-тъмният час от човешката история – и крематориумите не стопират да гълтам човешки души.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР