Любопитно Когато жените императори са управлявали Япония Първата императрица на

...
Любопитно Когато жените императори са управлявали Япония Първата императрица на
Коментари Харесай

Когато жените императори са управлявали Япония

Любопитно Когато дамите императори са управлявали Япония Първата императрица на Япония, за която има и писмени свидетелства, е Суико  Николай Киров 30 април 2019, 15:02
ългосрочното оцеляване на най-старата монархия в света в този момент е в ръцете на едно момче, още в ученическа възраст. Настоящият император на Япония абдикира и в страната още веднъж бяха възобновени апелите за смяна на законодателството, което не разрешава на дами да наследяват трона.

Наследникът на новия император е 12-годишният Хисахито - синът на коронования принц Акишино, ще стане втори по ред за унаследяване Трона на хризантемата, откакто по-големият брат на татко му – Нарухито стане император. Акишино ще бъде пръв по ред, само че той към този момент е на 53 години, написа Емико Йозука за Си Ен Ен (CNN).

„ Цялото бъдеще на императорското семейство зависи от едно малко момче – това значи, че то би трябвало да остане крепко и да изяви предпочитание да се ожени и да има деца “, показва Бен-Ами Шилони, професор по японски език в Еврейския университет в Йерусалим.

Консервативна и патриархална Япония изключва дамите, които съставляват 13 от общо 18-те членове на императорското семейство – от наследяването на трона. Но не постоянно е било по този начин.

Императрици са управлявали Япония по друго време през вековете, до момента в който не е въведена възбрана да наследяват трона през 1889 година. Парадоксално, само че тази възбрана е част от „ модернизацията” на страната през XIX век.

Археологически разкопки на гробници демонстрират, че дамите владетели са преобладавали в западна Япония през IV век, показва Чизуко Алън, историк от университета в Мичиган.

Тези дами са били погребвани паралелно до бойни оръжия и оръдия на труда. Гробници на мъже владетели стартират да се появяват едвам през V век.

Макар традицията да има дами владетели и управници да е била постоянно срещано събитие в антична Япония, през последния век историческите книги натъртват единствено на наследството на мъжете императори.

Първата жена - император на Япония, за която има и писмени свидетелства, е Суико, управлявала 35 години от 592 година до гибелта си. На нея страната дължи и първите си писани закони.

Влиятелната императрица Кокен е управлявала два пъти – от 749 до 758 година и по-късно под ново име – Шотоку – от 764 до 770 година. Тя постанова будизма в Япония.

Императрица Гнемей (707 до 715 година) даже слага щерка си Геншо на трона след своята абдикация с претекста, че тя ще ръководи по-добре от коронования принц Обито, разяснява Хитоми Тономура, историк от университета в Мичиган.

„ От модерна позиция е забавно да се замислим по какъв начин приносът към историята на японските императрици в предишното сега е толкоз подценяван “, показва Тономура. „ Но несъмнено да пренебрегваш тези дами или да интерпретираш ролята им като „ краткотрайно заемащи трона” сред двама мъже императори – по този начин японското общество демонстрира, че няма никакво историческо въображение за това какво може и какво в действителност е една жена “.

След като Япония се отваря към света по времето на династията Мейджи от 1868 до 1912 година, шогунатът е отстранен и императорът става главнокомандващ.

Общоприето е, че жена не може да командва армията и унаследяването по женска линия е неразрешено със закон.

Императорите от династията Мейджи се въодушевяват от Пруската конституция, която не разрешава на дамите да наследяват трона. Те вземат решение да не подражават на английския модел на ръководство. По това време короната на Британската империя – най-голямата и могъща в света, носи Виктория.

В конституцията на Мейджи е вписано понятието „ къща”. С него дамите и децата се слагат в послушание на най-възрастния мъж в фамилията. Само че тази процедура е рядко срещана в Япония преди да се трансформира в закон.

#News #Japan

The Emperor of Japan “Akihito” performs the ritual of abdication after 30 years, to “Naruhito”, the Crown Prince of Japan.

The imperial throne is merely symbolic of the Japanese nation. #News #Japan pic.twitter.com/P0v6R48UeR
— Truth & Beyond (@TABHQ_EN) April 30, 2019
Точно династията Мейджи трансформира японското общество в патриархално. А някои от законите, признати тогава, касаещи рождените права и браковете – да вземем за пример за брачните двойки, употребяващи една и съща фамилия, се ползват и до през днешния ден.

След загубата на Втората международна война и американската окупация, ролята на императора на Япония става чисто церемониална. Но когато дамите получават право да гласоподават през 1945 година, не са направени никакви стъпки за възобновяване на правото им да наследяват трона.

Оттогава консерваторите се опълчват на всяка смяна в това отношение. Но съвсем две трети от японците утвърждават да се разреши на дамите да заемат трона, демонстрира изследване от 2017 година на „ Майничи Шимбун”.

Едва 10% от политиците в японската Камара на представителите са дами, демонстрират данните, оповестени при започване на тази година – което е един от най-лошите несъответствия във връзка с половото тъждество в политиката в международен мащаб.

В Япония към момента са необятно публикувани несъзнателните полови пристрастия и неотменните мъжки права, споделя Тономура.

Единствената допустима смяна в монархията в близко бъдеще, евентуално ще е да се разреши на принцесите да останат в границите на императорското семейство, даже да се омъжат за елементарни мъже. Това, вероятно, би могло да проправи пътя и към унаследяването на трона от жена в бъдеще, твърди професор Шилони.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР