Лявоцентристкото правителство на Румъния одобри пакет от данъчни и социални

...
Лявоцентристкото правителство на Румъния одобри пакет от данъчни и социални
Коментари Харесай

Лявоцентристкото правителство на Румъния одобри десни реформи

Лявоцентристкото държавно управление на Румъния утвърди пакет от данъчни и обществени промени, подложени на критика както от профсъюзите, по този начин и от работодателите, а и породили митинги, съобщи БГНЕС.
„ Тези промени ще доведат до огромни облаги за физически лица и компании. Нетните доходи ще набъбнат без спомагателни разноски за работодателите ", уточни финансовия министър Йонут Миша на държавното съвещание, което утвърди пакета от промени.
От 1 януари налог върху приходите ще спадне от 16% до 10%, а дребните и междинните предприятия ще бъдат наранени от нов налог в размер на един % от техния оборот.
Но най-спорната част е, че от 2018 година обществените осигуровки ще би трябвало да бъдат покрити напълно от чиновници, вместо да се споделят с работодателите сега . Правителството даде обещание да компенсира работещите в публичния бранш посредством нарастване на заплатите, само че синдикатите се притесняват, че частните компании няма да последват образеца, като в някои случаи ще понижат заплатите с 20 %.
Вече се организираха няколко демонстрации против промените, в това число във френската компания „ Рено “, произвеждаща колите „ Дачия “. А един от главните румънските синдикати събира подписи за обща стачка.
Дясноцентристкият президент Клаус Йоханис също подлага на критика промените, които би трябвало да бъдат утвърдени и от Народното събрание. Профсъюзите предизвестиха, че ще ги оспорват пред Конституционния съд.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР