Лятото е традиционното време за море, но това далеч не

...
Лятото е традиционното време за море, но това далеч не
Коментари Харесай

Легенда за античния град Кабиле прославя ямболския регион за наследник на тракийските традиции във винопроизводството


Лятото е обичайното време за море, само че това надалеч не е единствената дестинация, която ще ви накара да се отпуснете, да усетите спокойствието на природата и в същото време да видите нещо ново и забавно. В този смисъл, можете да съчетаете и двете – морския бриз и непознатите кътчета из България, като посетите Националния археологически резерват "Кабиле ", намиращ се единствено на 8 км. северозападно от Ямбол.

За феновете на туризма и на "Стоте национални туристически обекти ", името Кабиле споделя доста. Кабиле е най-значимият и максимален тракийски древен град. Съществуват доста архитектурни остатъци от величието на това място, като огромна част от тях са добре непокътнати и реставрирани. Откритите находки могат да се прегледат в археологическия музей в самия град, където са сложени като експонати.

Тази година на Кабиле беше обърнато още по-специално внимание. На 21 юни, в деня на лятното слънцестоене, стотици хора се събраха да посрещнат най-дългия ден точно там, а домакини на събитието бяха Регионален исторически музей – Ямбол, Община Ямбол и марката на „ Вила Ямбол “ - виното KABILE, носещо името на едноименния тракийски град.

Уникален миг по време на събитието беше показаната обредна реорганизация на античен тракийски обред, а след изгрева обичайно на всички присъстващи се разля от виното KABILE, наследило качествата си от вековните винопроизводствени обичаи в района.

Археологическият резерват „ Тракийски и древен град Кабиле “ работи всеки ден от 8 до 18 ч., а районният исторически музей посреща посетители в делнични дни, от 9 до 16.30 ч. На място искащите могат да прегледат непокътнатите археологически находки или да изслушат обзорна или профилирана сказка по отношение на историята на великия тракийски град. Една от забавните митове за Кабиле описваме и в този момент, за феновете на културното ни завещание.

Легендата

Преди дълги, дълги години в обятията на плодородните земи по долината на река Тунджа, се ширeл богат тракийски град на име Кабиле. Цар Спарток управлявал заслужено града, а Великата богиня-майка Кибела (позната през днешния ден като Артемида) бдяла над него и покровителствала жителите му. Тя била стопанка на всичко и всеки, всеобемна и всемогъща мощ, която сплотявала и определяла ритъма на живота. Кибела обичала града и той разцъфтявал под нейната благосклонна ръка и мъдрото ръководство на царя.

Кабиле бил прочут със своята монетарница, единствена в Тракия, където били отсичани монети от бронз и сребро за всички царства и владетели. Първите монети, на които се появява лик на човек са отсечени точно там, а на тях е бил лика на Цар Спарток. Търговци от целия средиземноморски свят се стичали към тракийския финансов и търговски център, с цел да купуват и обменят артикули.

Идилия и лукс царели в крайречното градче, до момента в който не го сполетели печални дни. Един ден по време на лов Цар Спарток се спънал, паднал от висока канара и умрял. Смъртта му била съкрушителна за всички и черни дни надвиснали над великото царство. Наблюдавайки тази горест и западащия град, висшата богиня Кибела се намесила, с цел да възвърне вярата и единството на жителите. В непосредственост до известните солидни крепостни стени на царството тя засяла лозя и дала обещание на народа си, че от плодовете й ще потече чудодеен сок, носещ величието на Цар Спарток, с който града още веднъж ще възвърне своето господство. Тогава жреците на града въвели обред всяка заран да се събират, с цел да разсънят с песни Великата майка и да приветстват раждането на слънцето, с цел да порасте богато и сочно гроздето. Лозницата в действителност почнала да подарява с грозде по-сочно и по-сладко от всеки опитван плод до момента. Не след дълго траките се научили по какъв начин да трансформират този сок в възвишен балсам, който нарекли вино. Всички обикнали чудодейната напитка на Кабиле и тя бързо се трансформирала в най-търсената обменна стока на царството, а разцветът на града още веднъж се съживил. Народът държал всички по света да знаят, че точно там се отглежда най-сочното грозде, а с него се подготвя вино, носещо могъществото на царете и величието на боговете. Затова бил основан щемпел с лика на богинята Кибела, който доказвал произхода на всяка амфора с вино от Кабиле.

От тогава районът на настоящия град Ямбол носи славата на правоприемник на античните тракийски обичаи във винопроизводството, датиращи от ерата на Кабиле, а виното още съхранява божествеността на великата Кибела.

Град Кабиле е упоменат в историческите мемоари за първи път през четвърти век преди Христа. Собственик на над 280 хиляди декара плодородни земи, развито занаятчийство и мощно застъпено земеделие, градът е разказан като главен център на географска област Тракия сред трети и шести век преди Христа. Кабиле е изцяло самостоятелен град, който се постанова като финансов и търговски център, точно по време на ръководството на Цар Спарток. Той е първият тракийски държател, сложил си купата Цар, която в следствие става интернационално приета. Първите монети, на които се появява лик на човек, са отсечени точно в Кабиле, а на тях е подложен лика точно на Цар Спарток, с цел да удостоверят неговото господство и разцвета на царството.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР