Лято е и температурите ни идват в повече. Горещините обаче

...
Лято е и температурите ни идват в повече. Горещините обаче
Коментари Харесай

Опасни напитки през лятото – ето с какво да внимавате

Лято е и температурите ни идват допълнително. Горещините обаче са доста по-опасни, в случай че прекаляваме с нездравословните питиета. Приемът на течности е изключително значим през топлите дни, само че не всички са подобаващи.

Алкохолът, кофеиновите и енергийните питиета – те би трябвало да се редуцират до най-малко през лятото. Жегите крият рискове за всички, само че най-застрашени несъмнено са хората със сърдечни болести.

Кофеиновите и енергийните питиета при пациенти с исхемична болест на сърцето и със сърдечна непълнота оказват в действителност нездравословно въздействие. Кофеинът в тях е рисков за здравето и живота на хората.

Той може да затрудни функционалността на сърцето до толкоз, че да докара до неговото прекъсване. До същото води и използването на алкохол. Поради това тези питиета би трябвало да бъдат сведени до най-малко на лятната софра.

Всички значими процеси в човешкото тяло протичат на фона на водна среда. През лятото течностите би трябвало да са доста повече в сравнение с останалите сезони. В жегите процесите в тялото са доста по-интензивни, свързани с активизиране на метаболизма, има по-голям % на изпотяване и тази течност би трябвало да се възвръща.

 Вредни питиета лятото

За да бъде всичко в баланс, просто би трябвало да увеличите приема на вода. Оптималната доза течност и вода за денонощие на един човек се пресмята по 30 мл за всеки кг от тежестта.

Когато водният баланс в тялото се наруши, организмът бързо губи наличните си ресурси. Процентното наличие на водата спада, а това потиска безусловно всички функционалности и индикатори на организма. Това, от своя страна, води до смяна в сърдечна периодичност, артериалното налягане, до дехидратация на кожата и изнемощялост. Забранените питиета лятото в допълнение дехидратират тялото и утежняват ситуацията.

Освен алкохол, кафето и енергийните питиета доста би трябвало да се внимава и с ледената вода. Хладилникът е един от най-важните електроуреди в жегата и доста хора имат навика да пият ледено студени вода или други изстудени питиета. Студената напитка носи единствено краткотрайно разхлаждане.

 Алкохол през лятото

Веднага откакто навлезе в тялото, температурата му се снижава, а това кара потните пори да се свиват. Това, от своя страна, пречи на горещината да напусне тялото ни и усилва риска от прегряване и топлинен удар.

Подсладените питиета са изключително нездравословни през лятото. Газирани или не, във всяка от тях се съдържа голямо количество захар. Тя нарушават водно-солев баланс и провокират още по-силна жадност.

Освен това захарите скоростно се трансформират в непотребни мазнини – нещо, което не желаеме тъкмо през летните месеци. Подсладените питиета са допустимо най-нездравословният метод за утоляване на жаждата лятото.

Но постоянно има решение на всичко. Вместо тези несъответствуващи за лятото питиета, разгледайте нашите оферти за свежи смутита или пък останалите ни питиета за здраве.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР