Лозето е като малко дете - изисква ежедневни грижи. Виното

...
Лозето е като малко дете - изисква ежедневни грижи. Виното
Коментари Харесай

Мелнишки майстори оглеждат всяко зърно

Лозето е като малко дете - изисква ежедневни грижи. Виното няма по какъв начин да се получи, в случай че не го правиш с обич и копнеж, настояват майстори от Мелнишко. Гроздето би трябвало да се бере при захарност от 23-25 градуса. Съдовете наложително да са измити съвършено. Все повече се употребяват пластмасови бидони, те се лъскат до искра. Виното желае хигиена на 100%, по тази причина доста стопани се отхвърлят от дървените бъчви, които не могат да се измият толкоз добре, както бидоните.

Често хората не внимават какъв плод поставят в съдовете. Наред с хубавите гроздове се пускат загнили и мухлясали. Трябва да се сортира зърно по зърно, като при чистенето на ориз. Всяка чепка да се оглежда, с цел да не би по нея да има сухи зърна, а някои поставят даже цели гроздаци, които са напълно изсъхнали. Това води до противен мирис на виното. То няма да се хвърли, ще става за пиянство, само че е по-добре да се избегнат тези опасности.

Желателно е претакането да става по два пъти дневно. Само тогава напитката на боговете се освобождава от въглеродния двуокис, гълтам чист О2 и се развива вярно. Но не трябва и да се „ вкара " доста О2, по тази причина е належащо да се затвори в точния момент, да се запечати в точния миг след бурната ферментация. Не бива да се позволява киселинността да пада под 4 г/куб. дм. Най-добре е да е 6-7 г/куб. дм.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР