Лошото хранене на децата в училищна възраст забавя растежа им

...
Лошото хранене на децата в училищна възраст забавя растежа им
Коментари Харесай

Лошото хранене забавя растежа на децата |

Лошото хранене на децата в учебна възраст забавя растежа им и може да способства за разлика от двадесет сантиметра в растежа сред представители на една възраст от разнообразни страни, заяви Би Би Си, като цитира данни от световно изследване.

През 2019 година най-високи са били момчетата на 19 години в Нидерландия (183.8 см), а най-ниски - в Източен Тимор (160.1 см). В световната ранглиста Англия е паднала от 28 място през 1985 година до 39-о място през 2019 година със междинен растеж на момчетата на 19 година от 178 см. Класацията бе оповестена в сп. " Лансет ".

Според учените следенето на измененията в растежа и тежестта на децата по света е значимо, тъй като демонстрира качеството на хранене и в до каква степен здравословна среда живеят подрастващите.

Авторите са анализирали данни за над 65 милиона деца и подрастващи на възраст от пет до деветнадесет години от повече от 2000 изследвания, извършени в интервала 1985 година - 2019 година Те са открили, че през 2019 година децата и младежите в Северозападна и Централна Европа приблизително са най-високите в света. 19-годишните с най-нисък растеж живеят в Южна и Югоизточна Азия, Южна Америка и Източна Африка.

Момчетата на 19 години в Лаос са високи приблизително (162.8 сантиметра), колкото 13-годишните момчета в Нидерландия. На 19 година девойките в Гватемала, Бангладеш, Непал и Източен Тимор са високи, колкото девойките на 11 години в Нидерландия - към 152 сантиметра.

Средният растеж на английските момчета на 19 години е 178,2 сантиметра, а на девойките - 163,9 сантиметра.
Най-значим растеж в междинната височина на децата през последните 35 година се вижда в Китай и Република Корея. В доста страни от субсахарска Африка междинният растеж остава неизменен или понижава от 1985 година

Учените признават, че генетиката има значима роля в самостоятелните данни за растеж и тегло на децата, само че акцентират, че за здравето на популацията основен фактор са храненето и околната среда. Те означават, че световната политика в храненето е фокусирана главно върху децата под пет години, само че акцентират, че е нужно да се обръща повече внимание и върху растежа на по-големите деца.

" Резултатите от изследването ни би трябвало да стимулират развиването на политики за увеличение на достъпа и понижаване на цената на качествени и питателни храни, които ще оказват помощ на децата да порастват високи, без да натрупат килограми, непотребни за растежа си ", споделя доктор Андреа Родригес Мартинес от лондонския Импириъл колидж, един от ръководителите на проучването.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР