Лошите стопани на атрактивните и скъпи имоти в Стария град

...
Лошите стопани на атрактивните и скъпи имоти в Стария град
Коментари Харесай

Голяма къща в Стария град пропада заради лоши стопани СНИМКИ

Лошите стопани на атрактивните и скъпи парцели в Стария град загрозяват визията на резервата. Един от показателните образци е с изоставената постройка на ул. „ 4 януари “, която се намира тъкмо до красивата Балабанова къща.

Дървеният гредоред пропада и картината е повече от тъжна – къщата се е трансформирала в развалина. Преди време от кметството на регион „ Централен “ са предиздвикали притежателя да я опакова, с цел да не падат отломките и изгнилата дограма върху главите на минувачите.



Днес защитните платна са раздрани и частите се развяват като победоносните знамената на въпиющата занемареност.

Наскоро „ Марица “ изброи аргументите за какво десетки здания в центъра на Пловдив са оставени на съсипия.

Да ги напомним – неразбориите сред съсобствениците, неналичието на средства, дългите и мъчителни процедури при координиране и одобрение на плановете, които наложително минават през Министерството на културата, защото попадат в рамките на културно – историческия резерват Филипопол – Тримонциум – Пловдив.



Кметът на регион „ Централен “ Георги Стаменов изясни за какво община Пловдив не може да се възползва от признатата преди години локална разпоредба, която й дава право да ремонтира постройката и да си търси парите от притежателя.

Основната причина е, че Законът за обществените финанси не разрешава на общините да влагат в частни парцели, каквато малка врата е отворена в Закона за устройство на територията. Пак по силата на Закон за устройство на територията план за ремонт на постройка се внася за координиране от нейния притежател, а не от трето лице, каквото в тази ситуация е общината.

Наредбата е мъртвородена, до момента в който не се промени нормативната база.

Снимки от Наташа Манева
Свързани вести Спасяват от съсипия две знакови къщи в Стария град Важно за всички притежатели на монументи на културата - арх. Петров предлага нова конструкция на НИНКН Глоби до дупка за рискови монументи на културата Слаби управници и неприятни стопани погребват скъпи парцели за милиони в Пловдив
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР