Ливанският премиер Саад Харири заяви във вторник, че е оттеглил

...
Ливанският премиер Саад Харири заяви във вторник, че е оттеглил
Коментари Харесай

Ливанският премиер отмени оставката си


Ливанският министър председател Саад Харири съобщи във вторник, че е отдръпнал оставката си един месец след шокиращото си изказване, че напуща поста си, което провокира политическа рецесия.

"Съветът на министрите благодари на министър-председателя за отдръпването на оставката му", сподели Харири, четейки изказване на кабинета след първата му среща след завръщането му преди две седмици.

Харири разгласи, че се отдръпва на 4 ноември в телевизионно послание от Саудитска Арабия, предизвиквайки опасения, че Ливан ще бъде хвърлен в политическа и икономическа суматоха.

Оставката тогава беше оценена като част от възходящото напрежение сред Саудитска Арабия – която от дълго време поддържа Харири, и районният й противник Иран.

В своята оставка Харири упрекна Техеран и неговите ливански съдружници от въоръженото придвижване „ Хизбула “, че дестабилизират страната и Близкия изток. По-късно Харири съобщи, че би обмислил завръщането си на премиерския пост, в случай че „ Хизбула “ престане да се замесва в районни спорове като тези в Сирия и Йемен.

Днес ливанското държавно управление удостовери публично политиката си да остава неутрално при районни спорове. „ Ливанското държавно управление и показаните в него политически сили са решени да се дистанцират от всички спорове, войни и вътрешни работи в арабски страни,, гласи изказването на кабинета, прочетено от Харири. Подобно съглашение беше реализирано през 2016 година, с помощта на което Мишел Аун стана президент, а Харири оглави държавното управление, в което има и министри от неговите политически противници от „ Хизбула “. Само че придвижването изпрати огромни свои въоръжени елементи да се борят на страната на режима на президента Башар Асад в Сирия, има негови командири и в Ирак и е упреквано, че поддържа шиитските бунтовници в Йемен.

Когато харири разгласи оставката си предишния месец, той остана в Саудитска Арабия две седмици, което подхрани спекулациите, че Рияд го държи като „ пленник “. След интервенция на високо равнище от страна на Франция 47-годишният министър председател се завърна в Бейрут и „ замрази оставката си, с цел да бъдат извършени съвещания.

Днес стана известно, че в петък Харири ще бъде в Париж за диалози към рецесията, довела до оставката му, на която ще участва и държавният секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР