Литва прекрати използването на здравни ковид сертификати въпреки устойчиво високото

...
Литва прекрати използването на здравни ковид сертификати въпреки устойчиво високото
Коментари Харесай

Литва спря от днес използването на зелените сертификати

Литва приключи потреблението на здравни коронавирус документи макар стабилно високото ниво на болест с ковид в страната, съобщи ДПА.

От през днешния ден към този момент не е належащо да се показва така наречен зелен паспорт за имунизирани или преболедували лица, които желаят да посетят заведения за хранене, магазини, културни или развлекателни събития, добавя Българска телеграфна агенция.

В същото време отпадна условието хора с избрани специалности - в опазването на здравето и образованието, да си вършат постоянни проби за ковид.

Литовското държавно управление обаче, вкара някои нови условия. Те включват и това всеки клиент да разполага с 15 квадратни метра пространство в търговски обект.

По-строги правила към момента важат за заведения за хранене и публични събития. Задължителните защитни маски, обществената отдалеченост и хигиеничните условия също остават в действие.

Според здравното министерство имунизационният документ първоначално е изиграл значима роля в въздържане на пандемията от ковид.

Успоредно с разпространяването на изключително заразния вид Омикрон обаче, има риск от болест както за неимунизирани, по този начин и за имунизирани и преболедували, което значи, че успеваемостта на имунизационните документи е доста понижена.

Правителството не изключи наново въвеждане на зеления паспорт, в случай че се наложи. Литва го вкара в цифрова форма през май 2021 година Оттогава коронавирус документът е бил изтеглен от над 2 милиона души най-малко един път и повече от 13 милиона пъти общо.

В Литва, както и в доста други страни, разновидността Омикрон на ковид усилва разпространяването си.

От близо 3-милионното население на Литва, записаните случаи са 740 000, а умрелите с коронавирус са 7900.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР