Липсата на кворум едва не провали днешното пленарно заседание, парламентът

...
Липсата на кворум едва не провали днешното пленарно заседание, парламентът
Коментари Харесай

Сблъсъкът по Изборния кодекс без малко да провали заседанието на НС

Липсата на кворум едвам не провали днешното пленарно съвещание, Народното събрание стартира работа едвам при третата регистрация. Поводът за напрежението в Народното събрание бяха измененията в Изборния кодекс (ИК).

Сутринта от залата отсъстваха депутатите на " Продължаваме Промяната " (ПП) и " Демократична България " (ДБ), които още през вчерашния ден излязоха в символ на митинг против признатите от правната комисия на второ четене промени в Изборния кодекс - най-много поради връщане на смесеното гласоподаване. Те са срещу увеличението на броя на заявките за отваряне на секция зад граница - от 40 на 100, както и да няма регион " Чужбина ". Двете обединения желаеха " Българска социалистическа партия за България " да отдръпна законопроекта си за хартиената бюлетина.

Днес в началото в пленарната зала не бяха и от ГЕРБ-СДС поради изключително съвещание в централата на ГЕРБ на парламентарната група, прави преглед на събитията Българска телеграфна агенция.

Пред медиите водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи, че няма да се откажат от смесеното гласоподаване, че са " за " машините, само че те да са такива, каквито са във Англия, Съединени американски щати, Австралия. Според него " Продължаваме Промяната " и " Демократична България " си търсят мотив да излязат от Народното събрание (НС), да отидат на нови избори и подобен предлог в тази ситуация е Изборният кодекс.

Повод да счупят последното работещо нещо като институция в България - Народното събрание, това е нашият прочит, разгласи Борисов. Той насочи предложение към другите парламентарни сили пред медиите да отворят още веднъж тематиката, освен за Изборния кодекс.

По-късно ГЕРБ-СДС се върнаха в Народното събрание, кворумът в залата беше налице и депутатите започнаха работа. Имаше и среща при ръководителя на Народното събрание Вежди Рашидов по покана на Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС, на която групите да се схванат дали Народно събрание ще работи или ще се отива на нови избори. На поканата се отзоваха всички парламентарни политически сили без Политическа партия и Демократична България.

От парламентарната естрада последваха заявления от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, " Българска социалистическа партия за България " и " Български напредък ".

" В тази зала през днешния ден е изрично ясно кой желае да работи за страната, да търси решение за българските жители и кой желае бързи избори, да няма непоклатимост, да няма еврозона, да продължат да порастват цените на горивата ", съобщи от името на ПГ на ГЕРБ-СДС ръководителят на групата Десислава Атанасова. " Отговорът е единствено един - тези, които докараха страната ни до положение, в което се намира в този момент, до бездна, разгласи тя. Ако настояват по коридорите, че публичният спор е " вълшебната флашка ", започваме да изпитваме още по-сериозни подозрения дали тя им обезпечава изборни победи, тъй като и с машините, и с бюлетините гласоподават хора ", сподели Атанасова.

" Ако имате причини, храброст, отговорност - заповядайте, ние ще бъдем тук и ще отстоим уговорката, който имаме пред гласоподавателите - правото на хората да избират по какъв начин да гласоподават ", подкани тя Политическа партия и Демократична България. " На кого поставяте ултиматуми, оферирате да суспендира за следващ път Конституцията и да не извърши уговорката към своите гласоподаватели, да се изтеглят, отдръпват, предоговарят и оферират разнообразни текстове от тези, които сме давали като заричане на гласоподавателите си ", попита ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

" Не одобряваме разговор с ултиматум, няма да оттеглим законопроекта ", безапелационна беше от парламентарната естрада и водачът на " Българска социалистическа партия за България " Корнелия Нинова. " Диалогът би трябвало да се състои тук ", счита и тя. По думите ѝ половината от българския народ желае да гласоподава с хартия, половината - с машини, и е най-добре да им се даде избор. Нинова напомни, че за левицата има три значими въпроса за решение сега в Народното събрание - бюджет за 2023 година, приемане на законите по Плана за възобновяване и резистентност, рационални диалози за сформиране на постоянно държавно управление с стратегия и вероятност.

" Продължаваме Промяната " са поискали от Движение за права и свободи да отдръпна поддръжката си за законопроекта на " Българска социалистическа партия за България " за промени в Изборния кодекс още на старта на 48-ия парламент, разкри зам.-председателят на Народно събрание Йордан Цонев. Цонев съобщи от трибуната, че е получил оферта от Кирил Петков - Политическа партия да го поддържат като ръководител на Народното събрание против отвод от хартиената бюлетина. Той дефинира протичащото се с Изборния кодекс като " панаир ", който, по думите му, не се разиграва от през вчерашния ден в българското Народно заседание от Политическа партия и Демократична България, а е почнал още в деня на откриването на този парламент.

 Цонев: Получих оферта от Петков да ме поддържат за ръководител на Народно събрание против отвод от хартията Виж още

" От през вчерашния ден насам " текат неистини " в общественото пространство, първата е, че се заменя машинното гласоподаване с хартия, че се вкарва хартиена бюлетина - няма такова нещо ", акцентира политикът. " Сега се дава опция на българските жители да имат правото да избират ", обясни Цонев.

От " Български напредък " (БВ) не считат, че в този момент е времето за промени в изборното законодателство . " Този парламент, колкото и да е фрагментиран, носи отговорност пред българското общество да сформира болшинство, да излъчи държавно управление и да поеме отговорност за даден интервал от време ", уточни в декларация от името на групата депутатът от БВ Александър Николов и добави, че такива са и упованията на болшинството на българските жители.

Той съобщи, че чертаенето на червени линии в обществото би трябвало да спре. " Ние сме за опазване на машинното гласоподаване като форма на избор, не поддържаме връщането към смесеното гласоподаване посредством хартиената бюлетина, както и не поддържаме предложенията, които лимитират опциите и правото на избор, посочи депутатът. Хартията не подсигурява почтен избор в нашата страна, както не го подсигурява смесеното гласоподаване ", добави той.

 Политическа партия и Демократична България няма да се върнат в залата, желаят краткотрайна комисия за Изборния кодекс Виж още

В коридорите на Народното събрание пък от Политическа партия и Демократична България потвърдиха, че няма да се върнат в пленарната зала, която бойкотират втори ден, до момента в който не бъде изтеглен законопроектът за промени в Изборния кодекс. Техният протест е най-много поради връщането на хартиената бюлетина, само че и поради целия пакет промени, признат на среднощно съвещание на правната комисия преди ден. От двете обединения настояха още веднъж Българска социалистическа партия да изтегли законопроекта си, което социалистите отхвърлят да създадат. 

" Може да извършите математиката - в случай че има 89 индивида в залата, не е тъй като липсва " Демократична България ", съобщи ръководителят на ПГ на Демократична България Христо Иванов пред медиите. По думите му методът с отсъствието от пленарна зала е верен, тъй като " без това нямаше да спрат ". " Това, което те направиха полунощ - с ботуш да взривят целия избирателен развой, трябваше да бъде спряно ", посочи Иванов. " Те не посмяха да внесат законопроекта през днешния ден за разглеждане, само че към момента не са изтеглили текстовете, означи той. " Очевидно е, че трябваше да се прибегне до крайни ограничения, с цел да се върне някакъв здрав разсъдък в целия развой ", аргументира се ръководителят на ПГ на Демократична България.

Искрен Митев от Политическа партия дефинира отсъствието от залата, като политически ход на проява.

" Ние видяхме, че задачата на Народното събрание до този миг е била да се върне хартиената бюлетина ", добави той. Въпреки всички причини, които " болшинството на хартиената бюлетина " се пробва да изложи пред обществото, за нас не е ясно за какво това трябваше да се случи в 18-часово съвещание на правната комисия ", уточни представителят на Политическа партия. Според него това демонстрира, че има някакъв претекст, който не се показва.

" Ние отхвърляме да участваме в диспути, до момента в който не стане ясно каква е повода хартиените бюлетини да би трябвало да бъдат най-важното нещо в Народното събрание ", разгласи Митев.

" Очевидно е, че някои от парламентарно показаните партии, надлежно техните групи, имат нужда от още време и съвещания да си уточнят позицията, да преценяват какво да вършат ", разяснява в коридорите и водачът на " Български напредък " Стефан Янев. Попитан дали хартиената бюлетина ще се окаже " препъникамък " за държавно управление, той отговори - " дано да изчакаме въпреки всичко, всяка тематика може да се окаже " препъникамък " и в това време всяка тематика може да бъде преодоляна с разговор ". Мисля, че има късмет, има метод за водене на разговор, демонстрират го партиите досега в работата си ", изрази оптимизъм Стефан Янев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР