[Lime] Компанията за споделено ползване на електрически тротинетки Lime ще

...
[Lime] Компанията за споделено ползване на електрически тротинетки Lime ще
Коментари Харесай

Lime напуска 12 пазара в търсене на печалба

[Lime] Компанията за споделено прилагане на електрически тротинетки Lime ще опита да стартира да работи на облага през тази година. За задачата компанията ще напусне 12 пазара и ще редуцира 100 души, или 14% от личния състав си, написа TechCrunch. Те включват няколко града в Съединени американски щати и в Латинска Америка – Атланта, Финикс, Сан Диего, Сан Антонио, Линц, Богота, Буенос Айрес, Монтевидео, Лима, Пуерто Валярта, Рио де Жанейро и Сао Пауло.

Lime работи и на българския пазар, съответно в София, от август 2019 година Напускане на столицата обаче не е евентуален процес. От компанията са коментирали обществено неведнъж, че бизнесите им в Източна Европа са на облага.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Случаят не е първото овакантяване на пазари от страна на компанията. През последната година Lime съумя да влезе в 69 нови града, само че напусна и 11 остарели. За съпоставяне - Bird, друга американска компания (която също работи и в София, посредством българския си подизпълнител BRUM), напусна 38 пазара през последните две години и влезе в 36 нови.

" Нашата цел за 2020 година е финансова самостоятелност и сме сигурни, че Lime ще бъде първата компания за градска подвижност от ново потомство, която да стартира да работи на облага ", разяснява изпълнителният шеф на компанията Брад Бао. " Благодарим на членовете на нашия екип, на возещите се и на градовете, които ни подкрепяха, и се надяваме още веднъж да се върнем на тези пазари в верния миг. "

Сложният модел на дребните тротинетки

За момента всички световни компании за шерване на електрически тротинетки, електрически колела и така нататък работят на обща загуба, само че все пак не престават да притеглят големи суми външни вложения. Последният рунд на финансиране в Lime да вземем за пример беше за 310 млн. $ през февруари 2019 година при оценка от 2.4 милиарда $. Бизнес моделът на фирмите е относително комплициран и разчита най-вече на мащаб – във връзка с броя на тротинетките и броя градове, в които оперират компаниите. Проблемът е най-вече в разноските – както за самите тротинетки и за зареждането им, по този начин и за обезценка и транзакции.

Изчисленията на ARK Invest за пазара в Съединени американски щати от 2019 година сочат, че за една измината миля фирмите получават 2.43 $ при разноски 2.55 $. Според ARK е допустимо разноските да бъдат свалени до 0.53 $ на миля, което би направило бизнеса мощно печеливш. За да се случи това обаче, би трябвало да се се изпълнят по едно и също време няколко неща - като в допълнение събаряне на цената на всеобщото произвеждане на тротинетки, както и на транзакциите с кредитни карти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР