Лиляна Друмева, председател на Съюз на репресираните от комунизма –

...
Лиляна Друмева, председател на Съюз на репресираните от комунизма –
Коментари Харесай

За раните на Възродителния процес няма давност

Лиляна Друмева, ръководител на Съюз на репресираните от комунизма – „ Памет “

В края на тази седмица, пред Съдебната палата, представители на 15 изселнически организации в република Турция стачкуваха против прекратяването на делото за „ Възродителния развой “ от българската прокуратура. Майка – България се оказа мащеха за тях. Не посрещна чедата си, които макар репресиите, макар страданията и насилственото тъпчене на човешките им права, в никакъв случай не споделиха неприятна дума за нея!

Дълга история има Възродителният развой у нас

за жителите с мюсюлманско изповедание и турски етнос. Разселването при Георги Димитров, „ Паспортизацията “ при Вълко Червенков, „ разфереджаването “ при Тодор Живков, възродителната акция през 1964 година, промяната на имената на помаците през 1970-74 година Мъчителен и цялостен със премеждия е и процесът на промяната на имената през 1984-85 година на етническите турци – над 500 000 души!
В реализирането на тези акции са въвлечени цялата конструкция на Министерство на вътрешните работи, а тук-там и армията. Тези, които се опълчиха на варварските изстъпления на комунистическата власт, бяха наказани и вкарани в пандиза в „ Бобов дол “.
Други, по-активни, наброяващи над 500 души са изолирани на мястото на Втори обект на някогашния лагер „ Белене, “ на остров „ Персин “. Така Белене се трансформира за повторно в концлагер за политически пандизчии.

През май, 1989 година принудително „ възродените “ мюсюлмани и турци се подвигат на мирни митинги в отбрана на главните си права. Живков употребява този миг и отваря границите на страната. Започва „ огромната тъжна екскурзия “! Помня този миг, плаках с учениците си, сбогувах се с прелестни, скромни и работливи деца, както и с техните родители. Всичко това беше съпроводено с тежки фамилни драми, разлъка с родните места, загуба на имущество, събирано цялостен живот. Много села и градчета обезлюдяха. Страната напуснаха над 360 000 български жители.
Голяма част от реколтата остана неприбрана, а загубите в селското стопанство надвишиха един милиард лева България изпадна в интернационална изолираност поради мръсната и безчовечна политика на комунистическия режим.
Питаше се: кой е отговорен? За да смъкна виновността от себе си, Централен комитет на Българска комунистическа партия се опита да излезе чист от това пъклено дело, като предложи за санкции хора, заемали длъжности от ниво общински шеф до чин полковник в репресивните служби, като оптималното наказване е било просто уволняване. Няма нито един осъден чиновник от министерствата и другите централни ръководства.
Историкът Михаил Груев написа: „ Ако към момента има бели петна в проучванията върху вредите за България, в резултат на т. н. Възродителен развой, това е

психическата драма

и багра на настройките, след претърпените премеждия от страна на българските турци и помаци “! Това е един от най-срамните епизоди в новата българска история.
Когато променихме образователната стратегия по история и цивилизация за Х-ти клас, още веднъж този развой не беше отразен уместно! Истината би трябвало да се знае! Защото десетилетия наред ние живеем дружно, работим дружно, тъгуваме дружно, радваме се всички на опцията да живеем в демократична страна.
Несправедливо беше отнета законовата опция за комунистическите закононарушения да нямат отминалост. Колко тъпо, че в Народно заседание, когато се приемаше този текст от закона, срещу гласоподаваха освен комунистите, само че и част от т. н. демократи вдясно! Нека това тежи на съвестта им!

 protest_vazroditelen_proces1.jpg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР